1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Най-вкусните традиционни великденски десерти

Най-вкусните традиционни великденски десерти

Всяка държава има свои типични празнични десерти

Независимо дали празнувате или не Великден, трудно е да избегнете огромното разнообразие от сладкиши, шоколадови зайчета, бонбони и кексове. В крайна сметка всяко извинение да хапнете нещо сладко си заслужава, нали?

Въпреки че градовете по света имат свои собствени уникални традиции, има едно общо нещо: сладки великденски десерти, които са предназначени за споделяне със семейството и приятелите. В Обединеното кралство и Австралия всичко се свежда до топли кифлички, докато в Мексико местните се хранят с пълни с кокос бонбони, наречени кокада. Какъвто и да е вашият вкус, ето един поглед към най-вкусните великденски лакомства в света.

Горещи кифлички

Популярен деликатес за Разпети петък в Обединеното кралство, Австралия, Южна Африка и извън тях, горещите кифлички са сладки тестени топки с пълнеж от плодове, украсени с кръст. Всеки пекар има характерна смес от подправки, но можете да очаквате нотки на канела, карамфил, портокалова кора и индийско орехче – видовете вкусове, които можете да намерите в греяното вино.

Мона де Паскуа

В испански градове като Барселона и Валенсия великденската мона или мона де Паскуа се яде на Великден заедно със семейството. Исторически хората биха подарили декоративната торта на своите кръщелници, но защо да не можете да си купите такава за себе си? Сладкото лакомство варира от супер традиционно (бриош, покрит с твърдо сварени яйца) до диво въображение (анимационен герой, пълнен с крем брюле), като сладкарите постоянно вдигат летвата година след година.

Снимка: iStock
Торихас

В Испания Великден се празнува с torrijas, изтънчен братовчед на френския тост. Филии се накисват в мляко (или вино, или шери), което е напоено с канела и лимонова кора, преди да бъдат потопени в яйца и изпържени в много масло. Местните жители сервират хрупкавите, карамелизирани филийки с поръсени захар или каскада сладък мед.

Снимка: iStock
Кокади

Тези захарни и лепкави южноамерикански бонбони са направо пристрастяващи и лесно се поглъщат само с две хапки. В превод „кокосово сладко“, кокадите са изработени с яйца, кондензирано мляко и купчини настърган кокос. В зависимост от града, в който се намирате, може да намерите някои оваляни в бадеми, обсипани със сушени плодове, напоени с подправки за печене или боядисани, за да подражават на знамето.

Mazurek królewski

Може би най-естетически приятният десерт в този списък mazurek królewski, е полска торта, която е украсена с всякакви сладки пасти, цветни украси, сушени плодове и ядки. Красиво е и отвътре: под фантастичните гарнитури ще откриете няколко слоя торта, повече конфитюр и глазура.

Снимка: iStock

Торта Simnel

Плодовата торта може да е вкусна, но тортата Simnel не може да бъде подмината. Може би това е така, защото този десерт, който е популярен в Обединеното кралство и Ирландия, е покрит с много марципан. Вътре и върху тестото се нареждат листове захарна бадемова паста, а за украса се използват топчета от нея. Лакомството води началото си от средновековието, така че знаете, че е безопасен залог за великденски трапези манджи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии