1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Кралският монетен двор пуска монети на тема "Хари Потър"

Кралският монетен двор пуска монети на тема "Хари Потър"

Тази от 50 пенса е последната, на която портретът на Кралицата се появява на лицевата страна

Британският Кралски монетен двор пусна монети на тема "Хари Потър" с изображението на "Хогуортс Експрес" (Hogwarts Express) - магическия влак от детската книга. Колекционерската монета от 50 пенса е последната, на която портретът на кралица Елизабет Втора се появява на лицевата страна.

Монетата е част от по-голяма колекция, която отбелязва четвърт век от първото публикуване на романа на Джоан Роулинг "Хари Потър и Философският камък", публикуван във Великобритания през 1997 г. от издателство Bloomsbury, пише БТА.

Освен "Хогуортс Експрес" монетите в колекцията изобразяват малкия магьосник Хари Потър, професор Дъмбълдор и училището за магьосничество "Хогуортс".

Колекцията "Хари Потър" на Кралския монетен двор ще бъде една от малкото, при които ще има промяна на портрета по време на серията, информират от британската институция за сечене на монети. 

Първите две монети от колекцията ще са с портрета на покойната кралица Елизабет Втора, а последните две ще бъдат с портрета на новия британски крал Чарлз Трети.

Подобна промяна на портрета по време на серия монети е рядкост, обясняват от Кралския монетен двор.

Цените на монетите "Хогуортс Експрес" варират от 11 лири за брилянтна бляскава версия с деноминация от 50 пенса до 5215 лири за златна монета с деноминация от 200 лири.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии