Каква пенсия ще получите в Германия с минимална почасова надница

Свят

Ето колко се плаща на час там

Въпреки постоянните работни места на пълен работен ден, 10 милиона служители в Германия ще получават пенсия под 1500 евро, съобщават германските медии.

Половината от всички служители на пълен работен ден в Германия в крайна сметка ще получат пенсия, с която не могат да живеят. Това произтича от фактурата на германското министерство на труда. Регионалните различия в пенсиите са огромни, пише faktor.mk.

От десетилетия е ясно, че законоустановената пенсия вече няма да е достатъчна, за да осигури задоволителен стандарт на живот в бъдеще. Сегашният проектозакон на германското министерство на труда обаче показва колко малко работници ще получат задоволителна пенсия.

Съответно от 22-те милиона служители на пълен работен ден в Германия, които в момента подлежат на социалноосигурителни вноски, около 9,3 милиона от тях в момента очакват пенсия под 1500 евро за старост, съобщава сп. "Феникс".

Изчисление:

Пенсия за старост от 1500 евро ще вземат само онези, които са имали 3602 евро бруто за 45 години. Това означава почасова заплата от 20,78 евро за 40 часа работа.

Пенсия от 1300 евро ще получава всеки, който е изкарал най-малко 3122 бруто за 45 години. Това означава, че те са имали почасово заплащане от 18,01 евро.

Всеки, който е спечелил най-малко 2882 евро бруто за 45 години, ще получи пенсия от 1200 евро. Това означава, че са имали почасово заплащане от 16,62 евро.

В особено тежко положение са пенсионерите от старите федерални провинции. Там над 60 процента от всички служители ще трябва да очакват в бъдеще пенсии под 1500 евро. Около 40 процента дори ще получат под 1200 евро.

Дори минималната почасова заплата не стига за пенсия от 1200 евро. Според германската статистическа служба (Destatis) 14,8 процента от заетостта в Германия е била под 12 евро почасово заплащане преди увеличението на минималната заплата през 2022 г.

Дори предвиденото увеличение на минималната почасова заплата до 12,41 евро няма да е достатъчно, за да получите пенсия от над 1200 евро за напреднала възраст.

Пенсионерите трябва да знаят: тяхната пенсия се облага с данък според размера на пенсионния им доход. Прилага се следното правило: колкото по-късно някой се пенсионира, толкова по-висока е облагаемата част от неговата пенсия.

Всеки, който се пенсионира от 2040 г., ще трябва да плаща пълен данък върху пенсията. Правителството обаче планира нов закон. Освен всичко друго, той предвижда пенсията да бъде обложена изцяло едва през 2058 г. Толкова много пенсионери биха били освободени от данъци. Гласуването му в Бундестага вероятно ще се състои през 2023 г.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст