1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Как грешка при доставка преди век роди индустрия за 300 млрд. долара  

Свят

Ето как малка грешка, може да доведе до голяма промяна

 

Световният пазар на пилета се оценява на над 350 млрд. долара. Счита се, че отглеждането на домашни кокошки започва преди хиляди години в Азия.

В началото е само за лична употреба докато постепенно се разраства до такива мащаби, че някои археолози се шегуват, че ако бъдещи цивилизации се опитат да разберат нашата епоха по останките, определящи ще бъдат не сгради, технологии или автомобили, а нещо далеч по-скромно – пилешката кост.   

Снимка: iStock

Причината?  Хората по-света консумират много, ама много пилета. Само през 2020 г. хората по света са консумирали над 70 милиарда пилета. За сравнение през 1965 г. количеството е било едва  8 милиарда. 

Как започва всичко?

Оказва се, че пилешката индустрия, която позволява на хората по света да консумират подобни количества произхожда от….малка техническа грешка. 

Снимка: iStock

Според националния съвет по пилета в САЩ, началото на индустрията за стотици милиарди започва през 1923г. Историята започва преди 100 години  с домакинята и фермер Сесил Стийл от Оушън Вю, Делауеър. Стийл, подобно на много други американци по нейно време, отглежда няколко пилета, за яйца и месо.  Но един ден случайно местната люпилня за пилета й доставя 500 птици, 10 пъти повече от 50-те, поръчани от Стийл. 

А петстотин кокошки са много — в по-големите ферми по онова време е имало най-много 300.

Връщането на пратката по онова време не е опция, така че се налага тя все пак да ги отглежда, хранейки и поейки пилетата на ръка в плевня с размерите от 23 кв.м - което се отоплява с печка на въглища. Четири месеца и половина по-късно над 100 от първоначалните 500 пиленца загиват, но въпреки това, Сесил Стийл отчита значителна печалба от оцелелите, пише Vox. Така тя започва да разширява дейността си в рамките на 3 години, семейството й отглежда 10 000 пилета. 

 

 

Мълвата за успеха на семейство Стийл се разпространява и до 1928 г. в района има стотици фермери, които отглеждат пилета предимно заради месото (преди Стийл повечето фермери отглеждат пилета само за яйцата си).

Снимка: iStock

По днешните стандарти ферма с 10 000 пилета е малка - един хамбар в промишлен стил сега ще приютява повече от 40 000 птици наведнъж, а фермерите обикновено притежават по няколко хамбара всеки.  

Но по времето на Стийл нейната дейност се счита за мащабна. Грешката при доставката на Стийл съвпада с период на икономически растеж в САЩ, а по това време се отбелязва напредък в транспорта и възход на веригите магазини за хранителни стоки.

Снимка: iStock

Така една малка грешка поставя началото на революция с пилетата. През първата половина на 20-ти век пилешкото месо представлява доста под 20 % от консумацията на месо в САЩ.  Днес това е около 44%.  

С течение на времето пилето се налага схващането, че е по-здравословно от червеното месо и става по-евтино за производство, следователно по-евтино за потребителите.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии