1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Как Франция планира да използва изкуствен интелект, за да осигури безопасността на Олимпиадата (ВИДЕО)

Как Франция планира да използва изкуствен интелект, за да осигури безопасността на Олимпиадата (ВИДЕО)

Правозащитници предупреждават, че технологията представлява заплаха за гражданските свободи

 

Франция изпробва технология за видеонаблюдение с изкуствен интелект, която ще бъде използвана по време на Олимпийските игри, по време на концерт на Depeche Mode тази седмица, като нарече упражнението успешно, предава Reuters. 

Френското законодателство, прието през 2023 г., позволява използването на видеонаблюдение с изкуствен интелект за пробен период, обхващащ Игрите, с цел откриване на необичайни събития или човешко поведение по време на мащабни събития.

Технологията може да бъде от ключово значение за предотвратяването на нападение като бомбения атентат на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. или нападението с камион в Ница през 2016 г., твърдят официални лица.

Правозащитници предупреждават, че технологията представлява заплаха за гражданските свободи

Алгоритмичното видеонаблюдение използва компютърен софтуер за анализ на изображения, заснети от камери за видеонаблюдение в реално време.

Четири компании - Videtics, Orange Business, ChapsVision и Wintics - са разработили софтуер с изкуствен интелект, който използва алгоритми за анализ на видеопотоци, идващи от съществуващи системи за видеонаблюдение, за да помогне за идентифициране на потенциални заплахи на обществени места. 

Алгоритмите са обучени да откриват предварително определени "събития" и необичайно поведение и да изпращат съответните сигнали. След това хората решават дали сигналът е реален и дали да действат по него.

Законът позволява софтуерът за наблюдение с изкуствен интелект да сигнализира за осем различни "събития" по време на Игрите, които включват:

  • Струпване на тълпи;
  • Необичайно големи тълпи;
  • Изоставени предмети;
  • Наличие или използване на оръжия;
  • Човек на земята;
  • Избухнал пожар;
  • Нарушаване на правилата за насочване на движението.

В рамките на тези категории могат да се задават ръчно специфични филтри (брой хора, тип превозно средство, време и т.н.), за да се отговори на всяко отделно събитие, местоположение или заплаха. 


Националната и местната полиция, пожарникарите, служителите по сигурността в обществения транспорт ще имат достъп до наблюдение с изкуствен интелект. Софтуерът, разработен от Wintics и тестван по време на концерта на Depeche Mode, ще бъде внедрен в региона на Париж и в обществения транспорт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии