1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

H&M напуска Русия

Свят
 

Компанията спря бизнеса си в Русия в началото на март, в резултат на западните санкции срещу Москва

H&M, вторият по големина моден гигант в света за продукти на дребно, заяви, че е решил да прекрати бизнеса си в Русия, присъединявайки се към нарастващ списък от компании, които напълно напускат страната, съобщи Ройтерс. 

Компанията спря бизнеса си в Русия в началото на март, в резултат на западните санкции срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна.

Русия е шестият по големина пазар на H&M и компанията увеличи броя на магазините си там, като същевременно намаляваше физическите си магазини на много други пазари.

„След внимателно обмисляне смятаме, че е невъзможно предвид настоящата ситуация да продължим бизнеса си в Русия“, каза главният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон в изявление.

„Дълбоко сме натъжени за въздействието, което това ще има върху нашите колеги в страната“, каза Хелмерсон, но не даде подробности. Говорител на компанията съобщи, че около 6000 служители в страната ще бъдат засегнати от загубата на работните си места.

Цялото оттегляне се очаква да струва около 2 млрд. шведски крони (191,3 млн. долара).

H&M възнамерява временно да отвори отново физическите си магазини, за да продаде оставащия инвентар в Русия.

Спирането ще засегне 170-те физически магазина на компанията в страната и нейните онлайн канали за продажба, каза говорител.

Няколко други търговци на дребно, включително Inditex, Adidas спряха продажбите в страната, докато базираният в САЩ моден търговец TJX и най-големият моден търговец на дребно в Полша LPP ( Reserved, House, Cropp, Mohito and Sinsay) решиха да продават бизнеса си в Русия.

Най-големият съперник на H&M, собственикът на Zara, Inditex, каза на акционерите миналата седмица, че ще спре дейността си за момента. 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии