1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Google обещава на Гърция 20 хил. работни места

Свят
 

Компанията обяви плановете си да разшири своята инфраструктура за облачни услуги

Google обяви плановете си да разшири своята инфраструктура за облачни услуги в Гърция, като обеща да създаде близо 20 хил. работни места чрез преки инвестиции и партньорства до края на десетилетието, съобщава AP.

Този ход следва плановете на Microsoft, обявени преди две години, да инвестира 1 млрд. долара за създаване на центрове за данни близо до Атина, както и обещанията на други технологични гиганти, включително Cisco и Amazon, да създадат съоръжения в Гърция.

„Можем драстично да увеличим и ускорим иновациите и дигиталната трансформация в Гърция“, каза Адер Фокс-Мартин, президент на Google Cloud International, пред репортери в Атина.

Снимка: iStock

Тя също така обяви планове за създаване на финансирани от Google изследователски центрове за технологична устойчивост и изкуствен интелект в два регионални гръцки града, като добави, че общите инвестиции се очаква да добавят 2,2 млрд. евро към гръцката икономика до 2030 г.

Представители на Google не дадоха подробности за планираната инвестиция на компанията за създаване на облачна инфраструктура в Гърция или график на проекта.

Снимка: Reuters

Гърция заложи много на стимулирането на своя някога муден технологичен сектор, откакто излезе от последователни международни спасителни програми преди четири години, надявайки се да диверсифицира икономиката си, силно зависима от туризма, и да привлече обратно хиляди висшисти в сектора, които са работили в чужбина по време на финансовата криза.

С 11,4% през юли, Гърция има най-високото ниво на безработица в Европейския съюз след Испания.

Няколко правителствени агенции, включително министерството на здравеопазването и болничната администрация, се очаква да интегрират използването на облачните услуги на Google, след като новата инфраструктура е налична, казаха служители на компанията.

Инвестицията на Google „е най-новата във верига от големи бизнес подобрения“, каза премиерът Кириакос Мицотакис на събитието на компанията.

„Това не се случи от само себе си: трябваше да модернизираме институционалната и регулаторната рамка и да променим нагласите на хората“, каза той. „И трябваше да се изправим срещу звяра на бюрокрацията.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии