1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

"Газпром" доставя по-малко газ за Европа в сряда 

Свят
 

На този фон бе съобщено, че доставките на втечнен природен газ от Русия за Китай са се увеличили с 28,7%

Подаването на природен газ по тръбопровода "Ямал-Европа" в източна посока, от Германия към Полша, е понижено тази сутрин, показват данните от мрежовия оператор, цитирани от Reuters.

Преносът на газ през измервателната станция "Малнов" на германско-полската граница е спаднал до 2 527 804 киловатчаса при 4 000 000 киловатчаса предишния ден, сочат данните на Gascade. 

Заявките за доставки на руски газ в Словакия от Украйна през пункта "Велке Капушани" са около 36,9 милиона кубични метра. Така обемите остават непроменени спрямо предходния ден, показват данни на украинския газопреносен оператор. 

Същевременно руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че транспортът на негов газ за Европа през Украйна, през станция "Суджа", се оценява на 40,1 милиона кубични метра днес, което е по-малко в сравнение с вчера, когато обемът на пренесеното синьо гориво е бил 41,7 милиона кубични метра.

Заявки за доставки през газопоровада "Северен поток-1" няма от началото на плановия му годишен ремонт, който трябва да приключи утре. Вчера по него бяха подадени малки количества газ. Според компанията оператор това се дължи на технически необходимото изравняване на налягането преди края на годишната поддръжка на съоръжението.

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че подаването на природен газ по "Северен поток-1", което седмици преди началото на ремонта беше ограничено до 40% от обичайните обеми, може да бъде намалено още повече. Той каза, че причина за това е бавният напредък при ремонта на оборудване за газопровода, което се осъществява в други страни.  

Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, цитира БТА. 

На този фон бе съобщено, че доставките на втечнен природен газ от Русия за Китай са се увеличили с 28,7% до 2,35 милиона тона през първите шест месеца на годината, според китайските митнически власти. 

Това синьо гориво е закупено за над 2,15 милиарда долара, сочат данните на властите в Пекин. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии