1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

"Овергаз" договори с американци да доставя по 1 млрд. куб. м втечнен газ за 10 години

БГ Бизнес
 

Те ще се доставят от бъдещ LNG терминал край албанското пристанище Вльора

Най-голямата българска частна газоразпределителна компания "Овергаз" и американската "Екселерейт Енерджи" са подписали миналата седмица в София меморандум за разбирателство, свързан с продажбата на газ на планирания терминал за регазификация на втечнен газ край албанското пристанище Вльора, съобщиха двете компании.

Доставката ще е над 1 млрд. куб. м втечнен газ в продължение на 10 години. 

В средата на май "Овергаз" подписа в Тирана с албанският газов оператор "Албгаз" меморандум за сътрудничество по проекти за диверсификация на газовите доставки в региона. Още тогава "Овергаз" обяви намерението си да се включи в проекта за трансформация на албанска термална електроцентрала край Вльора в терминал за втечнен газ. Споразумение за предпроектно проучване на тази възможност бе подписано в началото на миналата година между албанското правителство и "ЕксънМобил" и "Екселерейт Енерджи". Очакванията са и за американски инвестиции в проекта.

Проектът на "Екселерейт" за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво не само за България, но и за съседни държави в региона. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора-Фиер.

„За много държави в южния коридор на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за втечнен газ във Вльора са отговор на спешните енергийни потребности на България и други балкански и европейски държави, свързани чрез Южния газов коридор", заяви Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на "Екселерейт".

По думите му споразумението с "Овергаз" е "първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона.“

Изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов определи подписването на това споразумение като "феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите“. 

"Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в индустрията като "Екселерейт", подчерта той.

"Екселерейт" предоставя интегрирани LNG услуги от регазификация на втечнения газ на плаващи терминали до изграждане на инфраструктура за доставка на горивото. Компанията има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила , Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5