1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Газът поевтиня до 6-месечно дъно

Свят

Една от причините е мекото време, което се очаква по празниците

В петък природният газ в Европа поевтиня солидно за пореден ден на търговия, достигайки най-ниски цени нива от повече от шест месеца насам заради прогнозите за меко време през Коледните празнични дни и наличието на достатъчно доставки, съобщава БНР.

Януарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с близо 10% към 83 евро за мегаватчас, като за кратко дори удариха ценово дъно от 81 евро/MWh за пръв път от средата на месец юни.

В рамките на отминаващата седмица газовите TTF фючърси поевтиняха с близо 33% (най-голям седмичен спад от септември насам) и вече са с повече от 75% под рекордните нива от близо 350 евро за мегаватчас, достигнати в края на август.

Спадът се дължи на рекордния внос на втечнен природен газ, повишено производство на вятърна енергия и по-пълни от нормалното газови хранилища, като всички това облекчават опасенията за недостиг на синьо гориво - поне в краткосрочен план.

Съоръженията за съхранение на газ в Германия бяха пълни на 87,43% към 22-ри декември, а средната стойност на запълняемост на газохранилищата в ЕС се задържа на около 83% - над петгодишната средна сезонна стойност, поред данни на Gas Infrastructure Europe.

В същото време доставките от Русия, минаващи през Украйна, остават стабилни, а прогнозите за времето на стария континент сочат за нормални до над средните температури до началото на януари.

На политическия фронт лидерите на ЕС постигнаха по-рано тази седмица споразумение за ограничаване на цените на природния газ. Ограничението ще влезе в сила, ако цените на най-скорошно изтичащи нидерландските TTF  договори надхвърлят 180 евро/MWh за три дни и ако цената е с 34 евро/MWh по висока от осреднените цени на втечнения природен газ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии