1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Назначват мениджъри по пестене на енергия в гръцките институции

Свят

Правителството обяви план, според който правителствените сгради ще намалят използването на климатици и отопление

Само 798 държавни обекта на институции от общо 2776 в Гърция са определили т.нар. „енергиен мениджър“, лице, което да следи за прилагането на правителствения план за намаляване на потреблението на енергия в публичния сектор, държавните агенции и местното правителство и да помогне за справяне с енергийната криза.

Защо е нужен човек, който да следи консумацията на енергия?

Правителството обяви план през юни, според който институционалните сгради ще намалят използването на климатици и отопление, ще инсталират изолация на прозорците и ще изключват компютрите след работно време, за да намалят консумацията на енергия с 10% в краткосрочен план, каза гръцкото издание „Катимерини“.

Държавни обекти, които не успеят да изпълнят плана, рискуват да загубят финансиране, което би им помогнало да покрият сметките си за енергия, които достигнаха около 700 млн. евро миналата година, каза през юни заместник-министърът на финансите Тодорос Скилакакис.

Какво ще правят тези служители?

Назначаването на лица, които да наблюдават, е първа стъпка към пестенето на енергия, тъй като конкретните служители ще отговарят за поредица от действия, насочени към ограничаване на потреблението на електроенергия в държавните агенции. Сред тези, които не са назначили енергиен служител, са Парламентът, Генералният секретариат за информация и комуникация, държавната новинарска агенция AMNA и Генералният координационен секретариат на правителството.

Други 126 от общо 325 общини също нямат назначен „енергиен мениджър“, както и много държавни строителни компании, общински юридически лица и повечето училища.

За 2022 г. правителството е предвидило разходите за електроенергия на 700 млн. евро, но изглежда, че вече са надхвърлили 1 млрд. евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии