1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

До март 2023 г.: ЕС трябва да намали потреблението на газ с 15%

Свят
 

Предложението на ЕК също така включва възможността властите в Брюксел да направи тази цел задължителна при извънредна криза с газовите доставки

Европейската комисия предложи държавите членки на ЕС в сряда да намалят потреблението на газ с 15% през следващите месеци, предупреждавайки, че без дълбоки съкращения сега, страните могат да се борят за гориво през зимата, ако Русия прекъсне напълно доставките на природен газ, предава Reuters. 

Комисията предлага като доброволна цел за всички страни от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от този август до март догодина в сравнение със средното им потребление през същия период през предходния петгодишен период от 2016 до 2021 г.

Предложението на ЕК също така включва възможността властите в Брюксел да направи тази цел задължителна при извънредна криза с газовите доставки и ако ЕС обяви значителен риск от сериозен недостиг на газ.

Европа се надпреварва да запълни газовите си хранилище преди зимата и да изгради буфер, в случай че Москва допълнително ограничи доставките в отговор на европейската подкрепа за Украйна след инвазията на Русия. Редица страни от ЕС вече са изправени пред намалени доставки от Русия и висши членове на ЕС посочиха, че има вероятност от пълно спиране на руския газ.

Въпреки че първоначалните съкращения ще бъдат на доброволен принцип за всяка държава челна, Комисията също така поиска правомощието да налага задължителни намаления в целия блок в случай на извънредно положение в целия ЕС, "когато има значителен риск от сериозен недостиг на газ или възникне изключително високо търсене на газ, което да доведе до значително влошаване на ситуацията с газоснабдяването", се посочва в днешното предложение на ЕК

"Нуждата за ограничаване на газовото потребление е голяма", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. И следователно във всеки случай, независимо дали става дума за частично голямо спиране на руския газ или пълно спиране на руския газ, Европа трябва да бъде готова", каза Фон дер Лайен.

Държавите членки на ЕС ще обсъдят мерките на извънредна среща на енергийните министри следващия вторник. За да бъдат одобрени, националните власти ще трябва да обмислят предоставяне на техните правомощия за енергийната политика върху властите на единния блок в Брюксел.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии