1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Българите имат най-малко допълнителни работни часове в страните от ЕС

Свят

Едва 0,4% е делът на служителите у нас, работили над 49 часа

Най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз се полагат в България. Това показват данни на Евростат, публикувани в Международния ден на труда, цитирани от БТА. Едва 0,4% е делът на служителите у нас, работили над 49 часа.

Снимка: iStock

Според Евростат през 2023 г. 7,1% от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Това се отнася за служителите, работили над 49 часа и отгоре на седмица.

От европейската статистическа служба отбелязват, че в страните от Общността Гърция е с най-висок дял на работници с допълнителни работни часове (11,6%), следвана от Кипър (10,4%) и Франция (10,1%). България, Литва и Латвия пък са държавите, в които се полагат най-малко допълнителни трудови часове (1,1% всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица).

Квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички в тези три сектора) имат по-често продължително работно време. Същото важи и за мениджърите (21,9 на сто).

От всички останали професионални групи средно 7,3% работят повече от 49 часа на седмица, отчитат от Евростат. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии