1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

100-годишна жена все още работи 4 дни в седмицата

Свят

Какви са нейните съвети за дълга и щастлива кариера

Джейн Бърнс, 100-годишна жена, която все още работи 4 дни в седмицата, разказва пред CNBC за рецептата за дълга и щастлива кариера. 

Джейн Бърнс не винаги е планирала да работи над 100. Но в повечето сутрини тя кара сама 20 минути от къщата си в Синсинати до Мейсън, Охайо, за да започне смяната си като крояч на непълен работен ден в магазина за платове Joann.

Тя работи в магазина от 26 години - и това все още е един от любимите й начини да прекарва времето си.

„Харесвам това, което правя, така че искам да продължа да го правя“, казва тя. „Ще работя толкова дълго, колкото мога или докато не ме освободят.“

Бърнс, която навършва 101 години на 26 юли, започва работа в магазина за платове през 1997 г., само няколко месеца след смъртта на съпруга й Дик. Дъщеря й, Дона Бърнс, работи в магазина на непълен работен ден и я препоръчва за позицията, смятайки, че това може да е добре дошло за разсейване от скръбта.

„Радвам се да говоря с всички, с които работя, и да се срещам с клиентите, които са много мили“, казва тя, „дори някои от тях да са изненадани да ме видят на масата за рязане.“

В крайна сметка няма тайна да живееш по-дълъг и по-щастлив живот, казва Бърнс, но „работата помогна“.

През дългата си десетилетия кариера Бърнс е научила, че има една обща черта на всички „най-добри работни места“: приятни колеги.

„Важно е да намерите хора, които са приятелски настроени и мили“, казва тя.

В Joann’s Бърнс завърза близки приятелства с някои от колегите си, включително Маги ХусВар, студентка в университета Томас Мор, която я запознава с TikTok по време на почивка за кафе.

Двете са направили няколко видеа заедно, танцувайки в стаята за почивка на магазина и разговаряйки за някои от любимите спомени на Бърнс (като как се е запознала със съпруга си) на касата.

 

Едно от видеата има над девет милиона гледания.

Наличието на добри работни взаимоотношения не само прави работата ви по-приятна, но също така може да накара времето да минава по-бързо, което според Бърнс може да ви помогне да живеете по-дълго.

„Заетостта ви пречи да се съсредоточите върху болките си“, казва тя.

Кариерните съвети на Бърнс се подкрепят от 85-годишно проучване на изследователи от Харвард, което установи, че положителните взаимоотношения са това, което прави хората щастливи през целия им живот.

Това се отнася и за работните места.

„Положителните взаимоотношения на работното място водят до по-ниски нива на стрес, по-здрави работници и по-малко дни, когато се прибираме у дома разстроени“, пишат двама от изследователите, д-р Робърт Уолдингер и д-р Марк Шулц, в книгата си „Добрият живот“. „Те просто ни правят по-щастливи.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии