1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Орбан замрази цените на храни от първа необходимост в Унгария

Свят
 

Стъпката следва решението на унгарското правителство да наложи таван за лихви, горива и цени в енергетиката

Правителството на Виктор Орбан в Унгария взе решение да замрази цените на шест хранителни продукти, считано от февруари, по-малко от три месеца преди насрочените за 3 април парламентарни избори в страната.

Действията на кабинета "Орбан"

От февруари цените на брашно, захар, олио, мляко, свински бут и пилешки гърди трябва да се върнат на нивото им от средата на октомври 2021 г.

Мярката ще важи за три месеца и при нужда ще бъде продължена, заяви днес директорът на кабинета на Виктор Орбан на Гергели Гюлас.

От ноември в страната действа и таван на цените на енергията, горивата и ипотеките, като тогава от правителството посочиха, че и тя може да бъде удължена.

Цените растат в цяла Европа заради увеличаването на енергийните цени, заяви Орбан във видеозапис след заседание на правителството в сряда Той добави, че мярката трябва да бъде приложена на територията на цялата страна.

 

За първи път от поемане на властта пред 2010 г. с убедителна изборна победа Орбан и неговата партия “Фидес” ще се изправят на 3 април пред обединен фронт на опозицията. Той включва „Демократична коалиция“, социалисти, либерали, бившата крайнодясна партия „Йобик“, която сега е десноцентристка, предаде Reuters.

Съюзът се води от кмета на малкия и носещ звучното име град Ходмезьовашархей Петер Марки-Зай.

Проучване на социологическата агенция „Медиан“ през декември даде 5% преднина на Фидес пред обединената опозиция. Тя се разшири през последните седмици, след като в началото на декември бе 2%

В същото време инфлацията достигна 14-годишен рекорд на годишно ниво през ноември – 7,4%, а за декември се очаква този показател да е 7,2%.

Гласът на опозицията

Според Марки-Зай новите мерки на Орбан са признание, че икономиката е в „трагично състояние“.

Ужасното правителство, което започва да се бори с цените в последните 12 седмици на 12-годишното си управление с мнозинство от две трети, трябва да си ходи, написа той във Facebook.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии