1 USD
1.8761 BGN
Петрол
111.63 $/барел
Bitcoin
$19,243.0
Последвайте ни
1 USD
1.8761 BGN
Петрол
111.63 $/барел
Bitcoin
$19,243.0

Заради скъпия ток: Бизнесът изтегли близо 1 млрд. лв. от банките за месец

Финанси

Общият размер на депозитите се понижи отново под 100 млрд. лв., след като септември премина за първи път този праг

Банките у нас съхраняват депозити в размер на 99,75 милиарда лв. през ноември. За година тази сума е нараснала с 9,1% до края на ноември, показват данните на БНБ.

За месец сумата е намаляла с 914 млн. лв., основно заради изтеглени суми от страна на бизнес клиентите. Така сумата отново се понижи под 100 млрд. лв., която за първи път бе достигната през септември.

Домакинствата продължават да трупат пари в банките

Най-голям дял от тази сума имат депозитите на домакинствата, като те държат на влог 65,12 млрд. лв., като за година увеличението на сумата е с 9,7%, като за месец сумата се е увеличила с малко над 110 млн. лв.

Поради изключително ниските лихвени проценти, които на места дори са отрицателни, следва изводът, че нарастването на сумата е заради събрани в банките средства на домакинствата от други приходоизточници – спестявания, продажба на имущество и др.

Какво се случва с влоговете на бизнеса?

Бизнесът държи на влог 30,86 млрд. лв. като сумата е нараснала с 8,1% спрямо миналата година.

Спрямо октомври обаче сумата намалява с 830 млн. лв. Действията на бизнеса могат да се обяснят с нарастващата инфлация и цени на енергоносителите, които както и заради нарастващите такси за съхранение на пари в банките.

Пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал България Васил Велев посочи, че именно нарасналите сметки за ток са причината бизнесът да посегне към спестяванията си.

Финансовите институции, сред които са и самите банки са депозирали по сметки 3,766 млрд. лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии