1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Отдавате имот под наем: Как да изберете правилния наемател?

Недвижими имоти

Напълно нормално е вие като наемодател да търсите наемател, който ще съхрани състоянието на жилището ви

Носят се легенди за това какво могат да причинят наемателите на едно жилище. Разбира се най-важното е те да са коректни, да се грижат за имуществото, да не създават проблеми и да плащат комуналните сметки и наема на време.

Как да изберете правилния наемател?

Напълно нормално е вие като наемодател да търсите наемател, който ще съхрани състоянието на жилището ви такова, каквото е било предадено от вас.

Общите принципи са не само да се грижи за имота, но и да плаща наема си навреме, да не пропуска или забавя плащането на комуналните сметки, да поддържа добри отношения със съседите, както и да допринася за чистотата на общата среда, която дели с всеки един от тях, казват от „Адрес“.

Важно е да знаете, че като наемодател имате правото да предявите допълнителни изисквания към бъдещите наематели. 

Снимка: iStock
Търсете позитивни личности

Според експертите начинът, по който един човек гледа на света и се отнася към заобикалящата го среда е сходен на този, по който се отнася към жилището, в което живее. Затова е ключово да откриете позитивен наемател с позитивна нагласа, който няма да ви създава проблеми и ще отговаря на коректността ви със същата. 

Снимка: iStock
Изберете хора със стабилни и дългосрочни професии и доходи

За да сте сигурни, че откривате наемател, който ще ползва жилището в дългосрочен план, трябва да се уверите, че отдавате имота на човек с дългосрочна и сигурна работа.

Един от основните признаци за това, че един наемател е добър, е планът му да наеме жилището ви за продължителен период от време.

Снимка: iStock
Изговорете дали сте съгласни на наематели с домашен любимец

Не, не е „ок“, ако наемателите ви премълчат дали има или нямат домашен любимец. Вие също не сте длъжни да ги проверявате.

Често наемодателите избягват да отдават имота си на хора с животни, тъй като е възможно те да нанесат щети по мебелите и стените, и е много вероятно да създадат проблеми за имуществото, а жилището да придобие специфичната за животното миризма.

Тук важното, без значение дали ще се съгласите или не, е да имате ясен отговор от наемателя какво мисли по въпроса и да се изясните предварително.

Снимка: iStock
Препоръка

Особено в големите градове няма начин да сте сигурни в хората, които пускате в жилището си. Много добър вариант е тези хора да дойдат при вас с препоръка от предишен наемател. Понякога препоръка от приятели, също не може да бъде много сигурна, особено, ако не знаете навиците на хората.

Още за имотите и какво различава обикновените жилища от луксозните:  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии