Рядка монета от фамилията на Джон Адамс е продадена на търг за $2.5 млн.
Смята се, че тя е от 1652 г. и тежи 1.1 грама
Шоколадовата фабрика в Своге навърши 100 години
Всичко в тази история за шоколад започва през 1901 г. с идеята на Велизар Пеев за създаването на малка работилница в столицата. По името „Пеевъ“ тя произвежда хляб, халва, бисквити и локум, като по-късно се превръща в първата в България работилница за шоколад, която дори е официален доставчик на Негово Величество Царя“. И така, по-късно преместена в прегръдката на естествените природни аромати, около Своге, фабриката отбеляза 100 години от създаването си.
Днес фабриката произвежда повече от 150 продукта с над 40 вкуса, които се предлагат на повече от 25 пазара на 6 континента, като част от международната компания „Монделийз Интернешънъл“.
30% от производството в Своге остава за българския пазар, а около 70% от произведената продукция се изнася за различни държави, сред които и някои малко по-екзотични като Бразилия и Казахстан.
"В България консумацията на глава на населението е от 3 до 4 пъти по-ниска, отколкото в страните от Централна Европа. Това се дължи на факта, че дълги години в България преди прехода хората са консумирали това, което им се дава, а не това, от което са имали нужда и самият осъзнат избор започва след 1990 година", казва Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор на „Монделийз“ за Югоизточна Европа.
По негови думи консумацията на шоколад на човек у нас е 2,5 кг на година.
"В България пазарът е разделен почти на три. 1/3 – това са шоколадовите таблети, 1/3 са бонбоните и 1/3 са вафлите", добавя той.
На останалите пазари в региона нещата стоят по доста различен начин. Например в Гърция консумацията е разделена наполовина, тоест 50% от пазара е за шоколадови таблети и 50% са десерти (вафли). Тоест доста различно от това у нас, като наличието на бонбони почти го няма.
Като почитатели на бонбоните, се оказва, че ние в България можем да се похвалим и с най-бързата машина за опаковане на бонбони в света.
"Линията, която имаме за производство на бонбони тук, е изградена като концепция още през 2016 г. Идеята тръгва от там, че производителят искаше да представи на пазара кутия, чиято опаковка да бъде запечатана и всъщност иновацията започна постепенно, защото трябваше да изясни каква опаковка иска да представи на пазара и после с каква машина да я комбинира. Градейки проекта, осъзнахме, че това е най-бързата линия за опаковане на бонбони в целия свят - 6600 бонбона в минута", казва Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия в Своге.
Фабриката в Своге е известна с това, че е единствената в групата на „Монделийз“ по света, която произвежда шоколад "Милка с фъстъчено масло". А най-голямата гордост на директора на завода си остава класическата вафла "Морени".
"Тя е емблема за нашето производство. Започва да се произвежда във фабриката в Своге през 1961-1962 г. и в някакъв момент в късните 70 години производството е спряно и е върната през 1994 г. от един от главните технолози, на който това е била любимата му вафла от детството. Той дава идеята тази вафла да се върне на българския пазар и през 1994 г,. тя се връща", допълва Маринкова.
Питаме Анна какво е да си жена директор на завод в България?
"Мога да кажа, че началото беше изключително предизвикателно и смятам, че е така, защото понякога като жени не вярваме в себе си. Предизивикателството е да преоодолеем себе си и да си повярваме, че можем", казва тя.
В момента във фабриката в Своге работят над 400 технолози и специалисти в производството на шоколад.
Смята се, че тя е от 1652 г. и тежи 1.1 грама
Невинаги можеш да задържиш това, което си намерил
Блокът вече е включен в електроенергийната система