1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Общинският превозвач на Бургас ще изгради фотоволтаична централа с банков кредит

Корпоративни истории

За инсталацията ще се използва терен, който е собственост на превозвача

Фирмата, която е и общински превозвач в Бургас “Бургасбус“ ЕООД планира да изтегли банков кредит за изграждането на фотоволтаична централа за собствени нужди.

Снимка: facebook/Бургасбус

Управителят на дружеството инж. Петко Драгнев вече е внесъл докладна записка до местния парламент, за да получи съгласието на общинските съветници. За инсталацията ще се използва терен, който е собственост на превозвача, става ясно от документите по докладната, показва проверка на БТА.

Средствата, необходими за изграждането на централата са около 1,5 млн. лева, посочва инж. Драгнев. За да се гарантира кредита трябва да бъде заложена самата новоизградена фотоволтаична инсталация.

Генерираната от нея електрическа енергия ще се използва за зареждане на общински електрически автобуси, които се движат по бургаските улици. Разчетите на общинския превозвач показват, че дружеството е в стабилно финансово състояние и може да си позволи вноските по кредита. Самата инсталация трябва да бъде напълно изградена за около шест месеца.

"Бургасбус" вече разполага с 56 електрически автобуса, закупени по проект, изпълнен от дружеството и финансиран със средства от европейските фондове. По настояване на местната администрация Бургас ще работи по пилотен проект за въвеждането в експлоатация на нови автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки в партньорство с Електроенергийния системен оператор ЕАД (ЕСО). Новината съобщиха в средата на ноември кметът на Бургас Димитър Николов и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии