1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

След историческата сделка за Credit Suissе: Moody's и S&P понижиха рейтинга на UBS

След историческата сделка за Credit Suissе: Moody's и S&P понижиха рейтинга на UBS

Швейцарската UBS ще придобие Credit Suisse срещу 3 млрд. швейцарски франка

 

След историческата сделка за Credit Suissе, две от водещите рейтингови агенции намалиха перспективата за швейцарската UBS, която ще придобие закъсалата Credit Suissе.

  • UBS ще плати 3 млрд. швейцарски франка (3,23 млрд. долара) за Credit Suisse 
  • UBS ще поеме до $5,4 милиарда загуби 

Водещата кредитната агенция S&P Global Ratings намали перспективата си за UBS Group до "негативна", след като швейцарската банка обяви поглъщането на конкурента си Credit Suisse за 3,0 млрд. франка (3,25 млрд. долара).

При преразглеждане на перспективата от "стабилна", рейтинговата агенция каза, че вижда "съществен риск" при изпълнението на интеграцията на Credit Suisse в UBS предвид размера и по-слабия кредитен профил и особено с оглед на "сложността при ликвидацията на голяма част от инвестиционните банкови операции на Credit Suisse", предаде БНР.

S&P обаче заяви, че очаква ръководството на UBS "да изпълни предпазливо интеграцията" и смята, че има "достатъчно буфери за ефективно ограничаване на възникващите рискове".

Това се дължи отчасти на "мащабната ликвидна подкрепа" от Централната банка на Швейцария.

В същото време S&P потвърди своя кредитен рейтинг на емитента UBS Group на ниво "A -/A-2“.

Снимка: btvnovinite.bg

Рейтинговата агенция Moody's също понижи във вторник до "негативна" от "Стабилна" перспективата си за дългосрочните депозити и първостепенния необезпечен дълг на UBS Group, съобщава Financial Times.

В същото време Moody’s запази рейтинга "A3" на първостепенния необезпечен дълг на големия швейцарски кредитор и "Baa3" допълнителния рейтинг от първо ниво. Агенцията също така потвърди дългосрочния си депозитен рейтинг за UBS на ниво "Aa2" и рейтинг за дългосрочен първостепенен необезпечен дълг на ниво "Aa3".

Moody’s каза, че понижението на перспективите отразява условията на придобиването на Credit Suisse от UBS за 3,0 млрд. швейцарски франка (около 3,25 млрд. долара).

"Действието (по придобиването от UBS на Credit Suisse) балансира от една страна изгодните финансови условия по отношение на ликвидност и капитал заедно с дългосрочния потенциал за подобряване на франчайза, а от друга страна - сложността, степента и продължителността на интеграцията", заявиха от кредитната агенция.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии