1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Увеличение на майчинство през втората година: Какво предвижда новият бюжет?

Финанси

По думи на Асен Василев дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%

Целта е бюджетът да се внесе в началото на юли и да влезе в сила от 1 август. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на пресконференция. 

По негови думи има допълнително увеличение на приходите така че приходната част да достигне до 69 млрд. лв. и 321 млн. лева. Има и намаление на разходите от 1 млрд. и 851 млн. лева, добави Василев, цитиран от БГНЕС. Разходите за пенсии и заплати не са пипани.

Има записани конкретни разходи, които министрите са поискали - увеличението на стипендиите за студенти, увеличение на майчинството през втората година и т.н.

Нарастване на дълга като процент от БВП няма да има. Дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%, уточни финансовият министър.

"Влизаме с този бюджет по критериите на Маастрихт, има буфери, свързани с изпълнение на програмата в секторите на отбраната и европейските програми. Този бюджет дава добра основа за следващите няколко години, разчетен е при реалистични параметри, 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация", подчерта Василев.

В проектозакона е заложен бюджетен дефицит 4 582 000 000 от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа, добави той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии