1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

До 17-месечно дъно: Спад в бизнес активността в еврозоната през юли

Финанси
 

По-рано днес агенция S&P Global отчете рязко влошаване на бизнес активността и в двете най-големи икономики на еврозоната - Германия и Франция

Икономическата активност в еврозоната изненадващо се сви през юли, това е за пръв път от февруари 2021 г. насам. Причината е спад на промишлената активност до 25-месечно дъно и забавяне на активността в сферата на услугите до 5-месечно дъно. Това показват предварителни данни от проучването, публикувано от S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, падна през юли до 49,4 пункта от 52,0 пункта през юни, достигайки 17-месечно дъно, докато очакванията бяха за по-умерено понижение до ниво от 51 пункта. Това е първото влошаване на индекса по-важното ниво от 50 пункта от февруари 2021 г. насам, цитира БНР. 

Докладът бе коментиран от Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence. Според него икономиката на еврозоната изглежда ще се свие през третото тримесечие, тъй като бизнес активността спада през юли, а прогнозните индикатори намекват за по-нататъшно влошаване през следващите месеци. 

"С изключение на месеците на локдауни заради коронавирусната пандемия, спадът на PMI под важното ниво от 50 пункта е първият от юни 2013 г. насам и предполага, че икономиката на еврозоната се свива с 0,1% в началото на третото тримесечие. Макар и само скромна към момента, рязката загуба на нови поръчки и по-мрачните бизнес очаквания сочат, че темпът на спад набира допълнителна скорост с напредване на лятото", добави той.

Промишленият PMI индекс се срина през юли до 49,6 пункта от 52,1 пункта месец по-рано, достигайки 25-месечно дъно и първо понижение под важното ниво от 50 пункта от юни 2020 г. насам, като неговата производствена компонента спадна под 50 пункта за втори пореден месец до най-ниско ниво от май 2022 г., а индексът на новите промишлени поръчки - спад под 50 пункта за трети пореден месец до най-ниско ниво от май 2020 г.

Индексът PMI в сферата на услугите пък се понижи през юли до 15-месечно дъно от 50,6 пункта спрямо 53,0 пункта през юни, което е най-ниско ниво от април 2021 г.

Както производството, така и новите поръчки спаднаха през юли за пръв път от въведените в началото на 2021 г. нови COVID локдауни, докато покачването на разходите за живот продължава да подкопава попътния вятър на подема в търсене в резултат на отслабването на пандемията.

В същото време растежът на новоразкритите работни места се забави през юли за втори пореден месец до 15-месечно дъно, тъй като фирмите предприеха по-предпазливи подходи към наемането на служители на фона на влошаващата се среда при търсенето.

Освен това инфлацията остана висока, въпреки че бележи известно забавяне през юли.

Междувременно бизнес очакванията за следващите 12 месеца се влошиха до най-ниското си ниво от май 2020 г. на фона на опасения относно отслабването на търсенето и предлагането, както и в резултат на енергийната криза и рекордната инфлация.

"Най-голямо безпокойство предизвиква тежкото положение на производството, където производителите съобщават, че по-слабите от очакваното продажби са довели до безпрецедентно увеличение на непродадените складови запаси. Производството вероятно ще трябва да бъде намалено, тъй като компаниите се адаптират към тази среда на по-слабо търсене, свързана с нарастващите цени. В сферата на услугите тласъкът на търсенето от повторното отваряне на икономиката избледня и растежът вече е почти в застой, като клиентите често се възпират от повишените разходи за живот и опасенията относно перспективите", посочва Уилямсън.

Той добави, че "бизнес очакванията за предстоящата година междувременно паднаха до ниво, което е рядко наблюдавано през последното десетилетие, тъй като опасенията за икономическите перспективи нарастват, подхранвани отчасти от засилващите се притеснения относно енергийните доставки и инфлацията, но също така отразявайки по-строгите финансови условия". 

Уилямсън обясни, че ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти в момент, когато средата на търсене е такава, че паричната политика би трябвало да има понижение на лихвите, защото по-високите разходи по заемите неизбежно ще допринесат за рисковете от рецесия.

По-рано днес агенция S&P Global отчете рязко влошаване на бизнес активността и в двете най-големи икономики на еврозоната.

Общият PMI индекса на Германия се понижи рязко през юли до 25-месечно дъно от 48,0 пункта спрямо 51,3 пункта през юни, като а последно индексът беше под 50 пункта през декември 2021 г. Промишленият PMI индекс спадна до 49,2 пункта от 52 пункта през юни, излизайки на негативна територия (под 50 пункта) за пръв път от юни 2020 г., докато PMI индексът на услугите спадна през юли до 49,2 пункта от 52,4 пункта месец по-рано, оказвайки се на негативна територия за пръв път от 7 месеца насам.

Общият PMI индекс на Франция пък се понижи през юли до 50,6 пункта (най-ниско ниво от март 2021 г.) от 52,5 пункта през юни, като PMI индексът на услугите спадна до 50,6 пункта (15-месечно дъно) от 52,1 пункта месец по-рано, докато индексът на промишлената активност се влоши до 49,6 пункта от 51,4 пункта през юни, отбелязвайки първо понижение под 50 пункта от ноември 2020 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии