1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Многомилиардна измама с FTX: Сам Банкман е осъден на 25 години затвор

Финанси

Това е последната стъпка в драматичното падение на 32-годишния бивш милиардер вундеркинд

Сам Банкман-Фрид е осъден на 25 години затвор за кражба на 8 млрд. долара от клиентите на основаната от него вече фалирала борса за криптовалути FTX, което е последната стъпка в драматичното падение на бившия милиардер вундеркинд, предава Reuters. 

Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан произнесе присъдата на съдебно заседание в Манхатън, след като отхвърли твърдението на Банкман-Фрид, че клиентите на FTX всъщност не са загубили пари, и установи, че той е излъгал по време на показанията си по време на процеса.

Снимка: Reuters

 

На 2 ноември съдебните заседатели признаха 32-годишния Банкман-Фрид за виновен по седем обвинения в измама и конспирация, свързани с фалита на FTX през 2022 г., който прокуратурата нарече една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.  

Каплан казва, че Банкман-Фрид не е показал разкаяние.
"Той е знаел, че е грешно", казва Каплан. "Знаеше, че е престъпление.

Съжалява, че е направил много лош залог за вероятността да бъде хванат. Но няма да признае нищо, както е негово право." 

Банкман-Фрид, облечен в бежова затворническа тениска с къс ръкав, по време на 20-минутните си показания пред съдията призна, че клиентите на FTX са пострадали, и поднесе извинения на бившите си колеги от FTX - но не призна престъпно деяние. 

Той ще обжалва присъдата и решението. Банкман-Фрид стоеше със скръстени ръце, докато Каплан четеше присъдата.

След това той разговаря за кратко със защитника си Марк Мукаси, преди да бъде изведен от съдебната зала от служители на американската маршалска служба. 

Присъдата бележи кулминацията на провала на Банкман-Фрид от свръхбогат предприемач и голям политически донор до най-големия досега трофей в борбата на американските власти срещу злоупотребите на пазарите на криптовалути.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии