1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Проучване: Дистанционната работа намалява парниковите емисии

ESG

Това се случва най-вече заради по-малкото енергия, използвана за офисите

Много компании преминават обратно към работа в офиса, след приключването на пгандемията, по време на която голяма част от служителите си останаха по домовете. 

В големите технологични фирми, където от края на ограниченията, наложени заради пандемията, бяха обявени няколко кръга на съкращения на работни места, пише БТА. 

По-рано този месец главният изпълнителен директор на "Амазон" (Amazon) Анди Джаси предупреди служителите си, че "вероятно няма да стане", ако откажат да работят в офиса поне три дни седмично. 

"Гугъл" (Google), "Мета" (Meta) и Екс (X) по-рано вече казаха на служителите си да отвикват от работата от вкъщи и да се насочат към нещо по-близо до дейността от преди пандемията. 

Служителите, които се чувстват добре, работейки от вкъщи по-голямата част от седмицата, обаче имат някои оръжия на свое разположение, за да отвърнат на натиска на шефовете си. 

Според резултатите от проучване, публикувано от Сборника на Националната академия на науките (PNAS) на САЩ "дистанционно работещите "произвеждат" по-малко от половината емисии на парникови газове от работещите в офиси". 

Това се дължи на "фактори като пътуването от предградията до центровете на градовете и битовото използване на енергия", които се повлияват от това колко хора пътуват до и от работа и колко често. 

Служители, които работят "напълно дистанционно" могат да допринесат за намаляване с 54 % на парниковите емисии на човек, най-вече заради по-малкото енергия, използвана за офисите", посочват експертите, начело с инженера от университета "Корнел" Янцю Тао. 
  
Докато обаче два до четири дни дистанционна работа могат да доведат до спад на емисиите с "до 29 %", ограничаването на дистанционната работа до само един ден седмично може да понижи емисиите едва с 2 %, според екипа, част от който е и Лунци Ян от "Майкрософт" (Microsoft). 

"Един ден работа от вкъщи не е от полза заради компенсиращи фактори", отбелязват експертите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии