1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Лукс от бъдещето: 7-метрова напълно електрическа лодка превозва до 15 души (ВИДЕО и СНИМКИ)

Лукс от бъдещето: 7-метрова напълно електрическа лодка превозва до 15 души (ВИДЕО и СНИМКИ)

Традиционните лодки, работещи с гориво, допринасят за значителни екологични проблеми

Arc Boat Company започна продажбите на втория си модел електрическа лодка само в рамките на три години, съобщава CNBC. Новият модел Arc Sport на стойност 258 хил. долара е предназначен за любителите на водни спортове и следва по-ранния модел Arc One, луксозен круизър от лимитирана серия на компанията.

Снимка: Arc

Въпреки че стартиращата компания произведе по-малко от две дузини от тези лодки, тя се подготвя за непрекъснато производство на новия модел. 

7-метровата Arc Sport може да превозва до 15 души едновременно. Тя разполага с голяма батерия с достатъчно енергия, за да издържи 4-6 часа, и има максимална скорост от 65 км/ч. Със своята цена тя ще се конкурира с моделите от висок клас, продавани от традиционните производители на лодки като Nautique, MasterCraft и Malibu. 

Arc е един от няколкото обещаващи стартъпи, които имат за цел да електрифицират лодките за спорт и отдих, включително подкрепената от GM Pure Watercraft и базираната в Стокхолм X Shore. 

Традиционните лодки, работещи с гориво, допринасят за значителни екологични проблеми, включително шумово замърсяване, смог и замърсяване на водата, което се вижда, че плува във водата около тях.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Arc Мич Лий казва, че е прекарал много години в каране на водни ски и уейкборд в делтата на река Сакраменто-Сан Хоакин близо до Стоктън, Калифорния, и винаги е забелязвал миризмата на изгорял дизел в яхтените пристанища и отпадните води от двигателите.

Той иска да направи нещо, за да намали негативните ефекти от тези спортове, и си партнира с бившия инженер на SpaceX Райън Кук, който сега е главен технологичен директор на Arc, за да превърне това и "по-доброто преживяване" в реалност. 

Ръководният екип на Arc включва и ветерани от компании за лодки, автомобили и транспорт, включително Tesla, Rivian, Lyft, Brunswick и MarineMax, които помогнаха на производителя на електрически лодки да убеди инвеститорите, че техните проекти и технологии могат да работят.

Около 110 млн. долара финансиране в ранен етап за Arc бяха набрани от известни инвеститори и фирми за рисков капитал, включително Кевин Дюрант и Клей Томпсън от Националната баскетболна асоциация; актьорът Уил Смит; и фондовете за рисков капитал Andreessen Horowitz, Eclipse Ventures и Menlo Ventures.

Arc успя да проектира и да започне да произвежда своите изцяло електрически лодки в сравнително кратък срок - под три години, защото автомобилната индустрия вече беше инвестирала години и милиарди долари в изграждането на верига за доставки на компоненти, които се използват в електрическите превозни средства, казва Лий.

Закупуването на компоненти от надеждни доставчици, вместо създаването на много от тях от нулата, както се наложи да направят производителите на електрически автомобили Tesla и Rivian в първите си дни, направи възможно преминаването от концепцията до пускане в експлоатация за няколко години, а не за десетилетие, подчерта главният изпълнителен директор.

Arc планира да започне доставките на новия си електрически автомобил с батерии Arc Sport за клиенти през тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии