Кока-Кола: Всеки 1 лв., похарчен за Кока-Кола напитка, води до 0,75 лв. приходи в България

ESG

Тази година компанията си постави за цел да намали захарта в продуктите си с до 50%

 

От 1965 г. основният продукт на марката Coca Cola присъства на българския пазар. Иноватори и символ на разбиранията за новото време, компанията днес произвежда 411 млн. литра напитки в България. Това става ясно от Социо-икономическия доклад на компанията в България за 2023 г. 

Компанията произвежда газирани напитки, сокове, студен чай и два бранда за вода, като през 2022 г. представи за първи път иновативната тогава капачка, прикрепена към бутилката, с цел по-добра събираемост на цялата опаковка след използване първо на минералната вода "Банкя".

По думи на Емил Колев, ръководител на производството на "Кока-Кола ХБХ" в Костинброд, компанията е вложила усилия и в намаляване на тежестта на бутилките от 1,25 л. като преди те са тежали 34 гр., а днес са 31 гр. Разлика, която на пръв поглед изглежда незначителна, но когато става въпрос за големи количества, това се измерва в тонове по-малко използвана пластмаса. 

Тази година компанията си постави за цел да намали захарта в продуктите си с до 50%. 

Колев допълни, че в двата завода на компанията в момента се спестяват 77 млн. тона въглеродни емисии, въпреки увеличеното производство и по-голямата нужда от енергия, заради решението да се използват възобновяеми източници. 

Системата на Кока-Кола в България се състои от 5 отделни звена:

  • Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България;
  • Кока-Кола България;
  • Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България;
  • Кока-Кола Бизнес Сървис Организейшън;
  • Кока-Кола Ай Ти Сървисис. 

Дружествата осигиряват заетост на 3270 души в заводите и офисите си. Компанията поддържа 2300 работни места нагоре по веригата и 10 100 надолу по веригата, се казва в доклада. 

Общият приход на системата на Кока-Кола в България е 994 млн. лева, което според доклада представлява 0,5% от БВП на страната ни. 

"Всеки 1 лев, похарчен за Кока-Кола напитки, води до 0,75 лева приходи в България", добавят от компанията. 

Данъците, които фирмата внася в държавната хазна, са на стойност от 50 млн. лева преки данъци, 371 плаща непряко, от които 221 млн. лв. са под формата на ДДС

"Сумата се равнява на близо 1% от данъчните приходи на България", казват от компанията в доклада.

 

Бизнес Видео Подкаст