1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

ЕС иска енергията от ВЕИ да стигне 42% зо 2030 г.

ESG

Държавите членки си поставиха нова цел

Държавите членки на Европейския съюз са готови да финализират нова цел за възобновяемата енергия, за да постигнат 42,5% от общата енергия на блока от ВЕИ-та до 2030 г., показва окончателната версия на предложението, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

ЕС и държави членки настояват усилено да декарбонизират своите икономики, за да се справят с изменението на климата и да укрепят сигурността на доставките чрез развитие на европейска зелена индустрия, за да избегнат енергийна зависимост от всяка една друга страна, като Русия.

Окончателният законопроект, който дипломати от страните от ЕС ще разгледат в сряда, потвърждава политическата сделка, постигната с Европейския парламент в края на март.

Съществуващата настояща цел на ЕС е да има 32-процентен дял от възобновяема енергия до 2030 г. Новият законопроект поставя обвързваща от 42,5% и посочва, че държавите членки трябва да се стремят дори до дял от 45%.

В транспортния сектор законът ще изисква държавите членки да достигнат поне 29-процентен дял от възобновяеми енергийни източници или да намалят интензивността на парниковите газове в своя транспортен сектор с най-малко 13 на сто.

Що се отнася до индустрията, държавите от ЕС ще трябва да увеличат използването на възобновяема енергия с 1,6% годишно. До 2030 г. 42% от водорода, използван в промишлените процеси, трябва да бъде получаван от възобновяема енергия, като до 2035 г. делът ще достигне 60%.

В окончателния вариант ЕС се съгласи, че страните могат да намалят целите си за възобновяеми горива за промишлеността с 20%, ако по-малко от 23% от техния водород се произвежда от изкопаеми горива през 2030 г. - ход, който дава тласък на страните, използващи ядрена енергия, да премахнат  изкопаемите горива от своя енергиен микс.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии