1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кафявите яйца по-полезни ли са от белите?

Кафявите яйца по-полезни ли са от белите?

Учени обясняват има ли разлика в ползите и вкуса на двата вида яйца

Ориз, хляб, брашно...някои храни просто изглеждат по-богати на хранителни вещества, когато са кафяви. Но това правило важи ли и за яйцата? Много хора смятат, че кафявите яйца са по-добри от тези с бяла черупка, но това дали е вярно?

Яйцата от пилета могат да бъдат в различни цветове и в супермаркета може да видите както кафяви, така е бели. Много хора обаче не знаят какво всъщност влияе на цвета на яйцето, пише eatthis.com. 

Независимо дали смятате, че кафявите яйца изглеждат по-естетически приятни като част от определени рецепти или просто се продават в магазина за хранителни стоки, цветът на черупката не влияе на вкуса, структурата или хранителната стойност на яйцата.

Каква е разликата между кафявите яйца и белите яйца?

Това може да е изненада, но единствената действителна разлика между кафявите и белите яйца е точно това - цветът.

„Разликата между кафявите яйца и белите яйца е просто цветът на черупката на яйцата“, казва регистрираният диетолог Кристал Скот, MS, RD, регистриран диетолог с Top Nutrition Coaching.

„Кафявите яйца се снасят от породи пилета с червени или кафяви пера, докато белите яйца се снасят от породи пилета с бели пера“, обяснява Скот. „Породата на кокошките определя цвета на черупката на яйцата“, добавя тя. И така, всичко се свежда до вида на пилето и неговата генетика.

Цветът на яйцата, които кокошките могат да снасят, варира от бяло до кафяво или петнисто, а някои снасят и други диви цветове като бледо синьо или светло синкаво-зелено, казва Меган Хилбърт, регистриран диетолог.

По-здравословни ли са кафявите яйца от белите?

И двете са изключително здравословни храни. Типичното яйце съдържа много витамини, минерали и висококачествен протеин и всичко това, обвито в по-малко от 80 калории.

По отношение на здравословността няма съществена разлика между кафявите и белите яйца. И двата вида яйца съдържат подобни количества протеини, мазнини и други хранителни вещества, казва Скот.

Кои яйца са по-вкусни?

Вкусът на яйцето зависи от това с какво се храни кокошката. Например, кокошки, хранени с храна, богата на мазнини, произвеждат по-ароматни яйца, отколкото кокошките, хранени с по-ниско съдържание на мазнини. И кокошки, чиято храна съдържа твърде много рибено масло, някои видове мазнини или дори витамини А или D, може да доведе до рибен или почти без никакъв вкус на яйца.

Диетата на домашно отгледана кокошка не е същата като тази на конвенционално отглеждана кокошка, която също може да повлияе на вкуса на яйцата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии