„Чети етикета“: Кои наши сортове плодове и зеленчуци са застрашени от изчезване?

БГ Бизнес
 

Вижте какво казват производители за изчезващите плодове и високите цени

Редица български сортове плодове и зеленчуци, популярни по пазарите и обичани от потребителите, всъщност са застрашени от изчезване, разкри Биляна Гавазова в рубриката „Чети етикета“.

В т.нар. „Черен списък на изчезващите“ влизат сортове като: доматът „Идеал“, лукът „Асеновградка каба“, ябълката „Петровка“, черешите „Кюстендилска хрущялка“, зелето „Кьосе“, ягодите „Биляна“, бялата маслодайна роза, чушките „Куртовска капия“, петричката праскова. Всъщност застрашените от изчезване български сортове са десетки.

Вижте повече за изчезващите сортове във видеото: 

В студиото доц. Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив, увери, че се работи по съхраняването на тези сортове, от всички има семена и се извършва семепроизводство, в зависимост от пазара.

Снимка: bTV

В момента тези сортове не са толкова атрактивни за производителите, но са запазили ненадминати качества. Всеки, който иска да ги отглежда, може да кандидатства за помощ по програмата за развитие на селските райони, каза още доц. Ганева.

Снимка: bTV

Според нея само част от проблема е по-неатрактивният търговски вид на някои сортове в сравнение с други, по-нови, като „Алено сърце“, например.

Снимка: bTV

Част тези домати са за промишлена преработка и са били качествена суровина за консервните предприятия. Те са вкусни, с високо съдържание на сухо вещество и ликопен (багрило с антиоксидантен ефект).

Вижте повече във видеото:

В пряко включване от Петричко производителят на праскови Вангел Въчков, коментира, че сортът изчезва, защото няма кой да го отглежда.

Снимка: bTV

„Изчезваме първо ние – хората, а след това и прасковата. Ако обиколите региона, ще видите, че на полето няма млади хора. Те не са убедени, че в полето има поминък.

Държавната политика по отношение на земеделското стопанство е нула“, каза той. Въчков добави, че много хора са изоставили градините, защото няма пазар, няма ясни правила – не се знае кой е производител, кои е търговец, кой с какво се занимава.

Вижте повече във видеото:

Производителят на розови домати Нели Кръстева от Куртово Конаре пък каза, че тайната на вкусния домат е да си отгледаш семето сам.

Според нея розовият домат е по-издръжлив от червения, сладък е, има специфичен вкус, може да узрее дори в хладилника.

За пръв път обаче годината е лоша и доматите боледуват – има по-малко плод и може би затова той е по-скъп.

Вижте повече във видеото:

На пазара у нас има и много екзотични сортове, например сорт „Блондинка“, „Черно биволско сърце“, „Грийн сосидж“, „Изумрудeна круша“, „Перфектна буря“, „Дядя Стьопа“.

Тези сортове са за ценители любители, коментира доц. Ганева.

Вижте повече във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст