1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Похарчили сме повече за Великден тази година отколкото миналата

БГ Бизнес

Има сериозен ръст на сумите, които сме теглили и плащали с банкови карти

Българинът не е пестил по празниците. Тази година сме похарчили повече за Великден отколкото миналата.

Има сериозен ръст на сумите, които сме теглили и плащали с банкови карти. Близо 400 милиона лева са минали през банкоматите и ПОС терминалите. В тези данни не са включени нито плащаният в брой и тегленията преди почивните дни, нито милионите евро, които 100 хиляди български туристи оставиха в Гърция.

Така ще се окаже че сме похарчили повече спрямо миналия Великден, когато данъчните отчитат обороти от 370 милиона лева. Данните за тази година се обработват, но и от НАП очакват ръст.

Снимка: bTV

За ядне и пиене са похарчени, очаквано, най-много пари, но географията си казва думата – в тези 4 дни в някои квартални заведения оборотите са с до 70% по-ниски.

Четиричленното семейство на Мина предпочело да посрещне роднини на гости у дома, вместо на път. Изчисляват, че за четирите почивни похарчили около 500 лева.

„Човек от това не може нито да спести, нито да забогатее, така че в тези светли дни човек трябва да е свободен от тези тежки мисли колко харчи”, смята Мина Каразлатев.

Заложили на разходките в парка и само веднъж ходили на ресторант.

Съобразявайки, че хубавото време и почивните дни ще оставят София и ресторантите полупразни, мениджърите на верига ресторанти решават по Великден да работи само едно от трите им заведения в София, както и това във Варна.

„Концентрирахме силите си в работещите ресторанти на местата, където очакваме повече гости и за да намалим разходите си за труд”, обясни Атанас Илиев -мениджър на верига ресторанти.

И ако тук не се оплакват от липса на клиенти, Атанас разказва, че много от по-малките ресторанти са останали затворени през четирите дни.

Снимка: bTV

За сметка на това колегите им в туристически райони като Велико Търново отчитат ръст в оборотите около 10-15 % спрямо Великден миналата година.

„Нашите редовните клиенти в интерес на истината повечето ги нямаше в града... Но за сметка на това имаше значително повече туристи. Имаше много хубаво време, което ни даде природата и хората се възползваха”, казва Димитър Манолов.

А че сме харчили повече, се вижда и от плащанията с банкови карти. Ръст има и в тегленето от банкомат, и в плащането на терминал без такса.

„Много от хората се усетиха, че е неразумно да си изтеглиш парите в брой пред магазина и да влезеш ида си платиш в брой, когато има пос терминал”, казва Христо Костов от Борика Банксервиз.

Въпреки това България остава сред страните с най-висок процент на плащанията в брой - близо 70%.

Снимка: bTV

Оказва се, че в последните години харчим повече по Великден отколкото по Коледа – поне това се наблюдава от картовите тегления и плащания.

  • Томина неделя е
  • Мокър понеделник в Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Как празнуват Великден в българското село Йерусалимово
  • Първи слънчеви бани в Бургас, ръст на туристите в Пампорово
  • Задръствания и тежка катастрофа при голямото завръщане след празниците (ОБЗОР)
  • Огромно задръстване блокира стотици хора на магистрала „Хемус”
  • Над 100 хиляди българи са посетили Гърция за празниците
  • Българите са изпратили с 2 милиона SMS-а по-малко за Великден от 2014 г.
  • Кокошка от село Чурек снася зелени яйца (ВИДЕО)
  • 1000 народни носии на едно място - в Разлог

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии