1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Продадоха на търг най-скъпата кола в света за 142 млн. долара

Блясък
 

Новият собственик е неизвестен, защото колата е закупена през търговец на класически автомобили

Много редкият модел Mercedes-Benz SLR от 1955 г., който се съхраняваше в колекцията на немския автомобилен производител, беше продаден на частен собственик за 135 млн. евро, което се равнява на 142 млн. долара, съобщи CNN.

Тази цена го прави най-скъпият автомобил, който някога е бил продаван, според Hagerty, компания, която проследява стойностите на колекционерските коли.

Парите от продажбата ще бъдат използвани за създаване на глобален фонд за стипендии от името на компанията.

Преди Mercedes да бият рекорда за всички времена, най-скъпият автомобил беше купен през 2018г., като новите собственици платиха 70 млн. долара за Ferrari 250 GTO от 1963 г.

Продаденият Mercedes беше един от двата прототипа 300 SLR Uhlenhaut Coupe.

67-годишните коли са кръстени на главния инженер на Mercedes по това време, Рудолф Уленхаут, и се твърди, че вдигат максимална скорост от 186 мили в час. Автомобилите бяха продадени на закрит търг за хора само с покани в музея Mercedes-Benz в Щутгарт на 5 май.

Другият Uhlenhaut Coupe ще остане в колекцията на музея, според изявление на Mercedes-Benz.

SLR "Gullwing" на Mercedes, наречен така заради вратите, които се издигат като извити крила, се считат за един от най-желаните автомобили в света. А различните му редки и състезателни версии са особено ценни.

SLR Uhlenhaut Coupe е версия с твърд покрив на известната състезателна кола с отворен покрив на Mercedes, задвижвана от осемцилиндров двигател с мощност 300 конски сили. Промяната на покрива е осъществена с идеята затвореният автомобил да предпази по-добре шофьорите от вятър и атмосферни условия при високи скорости и подобряването на аеродинамиката.

Малко след разработването на тези автомобили Mercedes спря участието си в моторните спортове, така че автомобилите никога не са били използвани в състезания.

Докато самоличността на новите собственици на автомобила остава неизвестна, британският търговец на класически автомобили Саймън Кидстън твърди в съобщение за пресата, че е направил печелившата оферта от името на клиент.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии