1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Защо вносът на яйца от България за Израел е бил спрян за година?

БГ Бизнес

Израел се нуждае от по-големи количества яйца в този период

Министерството на земеделието на Израел разреши вноса на яйца от България. Импортът на продукта от страната ни е бил ограничен от годинa. Това стана ясно от прессъобщение, разпространено от Министерството на икономиката на България.

  • Защо е имало забрана за внос на яйца в Израел
  • От кога България отново може да внася яйца в Израел
  • Защо Израел страда от липса на яйца

Но тук задаваме въпросa защо е съществувала забрана за внос на български яйца в Израел?

Снимка: iStock

Страната ни е добавена към списъка с държави, който включва още Португалия, Испания и Италия, които са одобрени едва през последната седмица да внесат милиони яйца в Израел, обяви израелското министерство на земеделието.

Според статия от 24.04.2022 г. на израелската медия YNET, българското министерство на земеделието е обявило с „фанфари“ безмитния износ на яйца, но скоро след това в страната е обявено огнище на птичи грип. Поради тази причина директорът на ветеринарните служби в Израел е решил да не одобри вноса на яйца и птици от България.

"От сега до второ нареждане няма да се издават разрешителни за внос и няма да се приемат яйца, напуснали България след 9 април 2022 г.“, се казва още в статията.

От businessnovinite.bg поискахме коментар от Министерството на икономиката на България, но към момента на писане на този текст, все още нямаме отговор.

Снимка: iStock

Причината Израел да се нуждае от големи количества яйца в този период е предстоящата Пасха, когато традиционно се наблюдава увеличение с около 10% на консумацията на яйца в Израел. Съответно Министерството на земеделието се подготвя предварително и полага усилия за увеличаване на предлаганите яйца на пазара.

„По прогнози на специалисти, след приключване на процедурите с България, още следващата седмица вносителите ще могат да внасят яйца от България и да дадат решение на недостига на израелските доставки на яйца за местна консумация“, казват от израелското министерство на земеделието.

Снимка: iStock

От началото на годината до този момент в Израел са внесени около 50 милиона яйца, а министерството вече е отворило квоти за внос на още 70 милиона допълнителни яйца. Данните показват, че един гражданин на страната консумира средно 240 яйца всяка година и средно 20 яйца на месец. От друга страна, в подготовката за Пасха, консумацията се увеличава с до около 22 яйца на човек на месец.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии