1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

СПА хотелите имат най-добрата средна заетост в страната - между 40 и 80%

БГ Бизнес

България провежда информационна кампания на германския пазар за посещение на български СПА центрове

СПА хотелите имат най-добрата средна заетост в страната, като тя е между 40 и 80% и е по-висока от тази на морските. Това заяви Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в рамките на 10-ия юбилеен конгрес на организацията в Пампорово, казва БНР.

По нейни думи причината за високия интерес към СПА хотелите е предлагането на качествена фермерска храна и на програми насочени към нуждите на хората.

Морските дестинации като "Свети Константин и Елена", Поморие и Албена успешно се ребрандират като СПА дестинации, посочи Сийка Кацарова. Инвестициите в сектора у нас от известни международни брандове ще допринесат за популяризиране на страната ни по света.

В момента информационните кампании за този вид туризъм в Германия се правят със средства на медикъл СПА центровете и на курортите.

"Без подкрепа държавна и ползване на европейски средства на общините, които искат да развиват балнеоспатуризъм, свързани с инфраструктура, ние няма как да искаме да бъдем конкурентоспособни. В момента няма нито лев заделен за подпомагане на балнеологията за разлика от една Унгария, която в Плана за устойчивост и възстановяване има 230 милиона евро за подпомагане на общини, които искат да развиват този вид туризъм само за инфраструктура".

Балнео и СПА туризмът е част от здравеопазването, част от превенцията и профилактиката, заяви още Сийка Кацарова:

"Другите държави имат целеви инструменти - ваучери или програми, които се плащат от техните министерства на здравеопазването. Това са нашите здравни осигуровки, които ние трябва да ползваме не само когато сме болни, в болниците, а и за превенция".

Нужни са целеви информационни кампании на германския пазар след като бяха подписани първите договори на български СПА центрове с Германската здравноосигурителна каса. Тя ще покрива възстановителните процедури, които германските граждани ще провеждат у нас.

Още за магията на СПА туризма в България: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии