1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

ПОС терминали във всички заведения и други промени в данъчните закони

ПОС терминали във всички заведения и други промени в данъчните закони

Вижте новите предложения на финансовото министерство

Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат да бъдат изпратени към парламента още този четвъртък, така че да могат да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси, обяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

Сред предложенията е ресторантьорите да запазят 9-процентната ставка за ДДС с предложени мерки за по-висока събираемост.

"Всички, които са под 100 000 лв. минават на патентен данък, т.е техните приходи от данък печалба ще отидат директно в общините, които така или иначе контролират и брой маси, и всичко останало. По този начин общините ще имат един допълнителен източник на приходи", каза Василев по повод ресторантьорите.

Що се отнася до по-големите ресторантьори министърът иска задължително да се въведат ПОС терминали във всички заведения от 2 до 5 звезди, задължително да се плащат заплатите по банков път в заведенията с категория 2, 3, 4 и 5 звезди.

"Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата. За най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лв. и вървят съответно нагоре, което да изсветли трудовите доходи. Ако всичко това бъде прието, тогава ДДС ставката от 9% могат да останат като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на Данък добавена стойност", добави Асен Василев.

Той припомни, че се запазва нулевата ДДС ставка за хляба и брашното до средата на следващата година, както бе одобрена първоначално.

Компромис е постигнат и с гъбарите и билкарите, каза още Василев, като припомни познатите вече параметри за Бюджет 2024: "Предвиденият бюджетен дефицит е 3%, а заложената инфлацията е 4,8%. Заложен е реален ръст на брутния вътрешен продукт от 3,2%. Догодина очакваме БВП да достигне 205 милиарда лева".

Целият проект на финансовата рамка ще бъде известен, след като станат ясни нагласите в Народното събрание за данъчните закони, за да може да се фиксира точно приходната част.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии