1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Поне 110 лева трябва да приготвим за великденската трапеза

Поне 110 лева трябва да приготвим за великденската трапеза

С минималната заплата могат да се закупят едва 6,5 пъти основните продукти, казват от КНСБ

Необходимите средства за задължителните елементи от трапезата за Великден възлизат на 110 лева, показват наблюденията на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ.

Първият задължителен елемент от трапезата са боядисаните яйца. "Обикновено всяко българско домакинство се стреми да подготви поне една кора от този продукт за традиционните "битки". Това означава, че сумата, която трябва да се отдели за тях, е около 15 лева за 30 броя, ако говорим за най-малкия размер", посочи икономическият анализатор в Института Петър Мишев.

Основна част от традиционната трапеза е и козунакът. "Разбира се, съществуват различни имитации на този продукт, но ако българското домакинство иска да постави на масата си стойностен домашен козунак, то трябва да си приготви сума от минимум 10 лв./кг", допълни Мишев, цитиран от БТА.

Символичен край на великденските пости слага агнешкото месо.

"Данните показват, че килограм месо средно излиза около 26 лева, като спрямо предишния Великден неговата цена на дребно се е повишила с 12 процента. Като се вземе предвид, че за приготвянето на всяко местно ястие са необходими и други продукти, крайната стойност на основното блюдо ще нарасне допълнително. Ако към вече изброените продукти се добави и една голяма традиционна зелена салата или гарнитура от пресни картофи, сумата ще набъбне още повече", коментира икономическият анализатор.

По думите му на база на изложеното една бърза сметка показва, че необходимите средства за изброените задължителни елементи от празничната трапеза възлизат на 110 лв. при закупено месо от 2 кг за едно домакинство. Към тази сума не са включени напитки или сладкиши, които оскъпяват допълнително. 

Петър Мишев припомни, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата достигна 933 лева бруто, което е 724 лева нето. "Едно сравнение с необходимите продукти за великденската трапеза с този "чист" размер на законоустановеното минимално възнаграждение в страната разкрива, че с тези средства могат да се закупят едва 6,5 пъти основните продукти за празничната трапеза, което е тъжната новина на настъпващото събитие", коментира експертът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии