1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Откриха една от най-опасните риби в Черно море

БГ Бизнес

Морският обитател причинява парализа

На една от най-опасните риби в Черно море са се натъкнали водолази. Става дума за риба, наречена морски дракон, съобщава "Фокус".

Този морски обитател е добре познат на рибари и водолази заради приликата си с попчето. Той обаче има шипове по гърба и хрилете, които при докосване отделят отровен секрет. При убождане отровата на морския дракон може да доведе до парализа.

Специалисти напомнят, че рибата доста често се скрива в пясъка, където водите са плитки и е възможно да я настъпите. Ако това се случи незабавно потърсете медицинска помощ.

Болката след убождането е силна, пронизваща, пареща. Може да продължи от 1 до 3 часа. Отровата е комплексна с водеща съставка – дракотоксин, който причинява локално и общо отравяне. При тежки случаи може да засегне нервните окончания, да предизвика контрактура (свиване на мускули и сухожилия). Ако не се потърси веднага лекарска помощ, увреждането може да е трайно със засягане на костите и да се стигне до обездвижване на ставите. Може да се получи и некроза, тъмно петно с унищожаване на тъканта, което изисква хирургическа намеса. 

Общият токсоалергичен синдром, който се появява след убождане от морски дракон, е свързан със силно главоболие, гадене, студена пот и сърцебиене. При хора, склонни към алергии, може да предизвика анафилактоидна реакция и ако не се потърси веднага лекарска помощ, да се стигне до шок, а в много редки случаи и до смърт, предупреждават медиците.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии