1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

В разгара на грипна епидемия: Колко дни можем да сме в болничен?

Това е първият грипен сезон, след пандемията, без ограничения заради COVID-19

Този грипен сезон е първият от 3 години насам без ограничения заради COVID-19 пандемията. С падането на ограниченията се изправихме и пред грипна вълна в мащабите, които помним отпреди пандемията.  А с отпадането на мерките заради COVID-19, все повече компании върнаха служителите в офиса.Здравните власти очакват през следващата седмица болните в половината области в страната да достигнат стойности за обявяване на грипна епидемия. Businessnovinite.bg провери на колко дни платен болничен имаме право през годината.

  • 40 дни платен болничен от личен лекар
  • 60 дни платен болничен за гледане на дете до 18 години
  • Как се плащат болничните? 

Снимка: bTV
Първите 3 дни от болничния – 70% от дневното възнаграждение

Първите три дни от болничния са за сметка на работодателя и са в размер на 70% от дневното възнаграждение за съответния месец. Следващите дни се покриват от НОИ и са в размер на 80% от средноднвеното  възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са плащани осигуровки за 18 месеца назад. За да имаме право на болничен, трябва да имаме поне половин година осигурителен стаж, в която сме правили вноски за „Общо заболяване и майчинство“. 

Снимка: iStock
40 дни платен болничен от личен лекар

От Националния осигурителен институт припомниха за businessnovinite.bg,  че личният лекар има право да издава болничен лист за временна неработоспособност еднолично на осигурено лице до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година. Тези 40 дни от личен лекар включват както болничните, ако самият човек е болен, така и дните, които можем да получим, за да се грижим за дете или близък.  Ако броят на дните годината надхвърли 40 дни, то следващият болничен лист може да се издаде от лекарска комисия (ЛКК). Тя може да разреши болничен до 180 календарни дни.

60 дни платен болничен за гледане на дете до 18 години

Родителите на деца до 18 години имат право на платен болничен за гледане на детето до 60 дни в рамките на една календарна година. За всеки ден, след регламентираните 40 в рамките на годината на човек, болничен лист може да издаде лекарска комисия.

Снимка: iStock
Какво се случва, ако надвишим броя на позволените дни?

Според Националния осигурителен институт практически няма как да нахвърлим позволените дни, тъй като на входа на системата има контроли, които ще върнат документа, ако не отговаря на регламентите. „Данните от издадените болнични листове постъпват по електронен път в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им,  който е създаден и поддържан от НОИ. Системата съдържа контролни механизми, които осигуряват законосъобразност при издаването на болничните листове и изплащането на паричните обезщетения“, казват от НОИ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии