1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

"Морска кошница": Слънчев бряг измести Мармарис от първото място за най-изгодни курорти

БГ Бизнес
 

Изследване от последния доклад за семейните почивки на Post Office

Изгодните цени в България изместиха Турция от първото място в най-новото проучване за най-горещите ваканционни точки на изгодна цена. Стремително покачващите се цени в турските курорти допринасят за промяната, според ново проучване.

Изследване от последния доклад за семейните почивки на Post Office подчертава как разходите в Мармарис, Турция, растат като гъби, тъй като ресторанти, кафенета и магазини повишават цените, за да се смекчат драстичния спад на турската лира спрямо еврото.

Снимка: iStock

За сравнение, увеличението на разходите за храна в българския Слънчев бряг е по-малко, така че той успява да изпревари Турция. Доклада на Post Office, направен за TUI, сравнява разходите в 16 европейски дестинации и установява, че цените са скочили в повечето курорти отпреди пандемията.

Извличане на максимума от лятната ваканция

Докато семействата от Европа се опитват да летят до места с по-топъл климат, или просто за промяна на обстановката, нашият плажен барометър идентифицира най-изгодните, както и най-скъпите дестинации при 16 от най-популярните европейски курорта за семейни летни бягства.

Сравняваме цената на 12 артикула за във всяка дестинация, за да изчислим разходите, които семействата харчат за една стандартна „*морска кошница“.

Според доклада цените в България са нараснали с 7,9%, считано то 2019г., тези в Турция със 10,6%, а в Гърция с 4,2% за същия период.

Въпреки тези покачвания на цените, курортните разходи в Слънчев бряг и Мармарис са с повече от 20% по-ниски от най-евтиния курорт в еврозоната, португалския Алгарве (128 евро), и около половината от цената на двете най-скъпи дестинации. „Кошницата“ на барометъра в Пулия, Италия, "тежи" малко под 220,45 евро, докато Ибиса е с най-висока цена в проучването с над 220,45 евро.

И в двете дестинации обаче цените са паднали - с 4,9 на сто в Ибиса и 5,2 на сто в Пулия. Заедно с Майорка (164,74 евро, 3,3% спад спрямо 2019 г.), Ибиса и Пулия бяха единствените дестинации, които показаха спад на цените.

Най-голямото увеличение от 38% е в Крит (192 евро), но също така има двуцифрено процентно увеличение в Алгарве (+12%), Коста дел Сол (150.52 евро, +23%) и Пореч, Хърватия (183,71 евро, +11%), заедно с Мармарис (+11%).

„Открихме големи вариации в цените в 16-те изследвани дестинации, особено в 13 курорта в еврозоната. Това прави двойно по-важно за летовниците да си напишат домашното и внимателно да разпределят бюджета си, за да покрият разходите във ваканционния курорт, който посещават“, казват създателите на доклада. „Също така открихме, че цените могат да варират драстично между курортите в една и съща страна. В Гърция, например, разходите са 17% по-ниски в Корфу, отколкото в Крит.“

Ричард Софър, търговски директор в TUI UK, добави: „Въпреки покачващите се разходи за живот, има много празници, които показват добра стойност за парите за нашите клиенти за тази година и след това. Виждаме силно търсене, особено за почивки в тези по-достъпни дестинации, като резервациите в Турция са се увеличили с 60% спрямо 2019 г., а Алгарве остава категоричен фаворит за семействата, като резервациите са се увеличили с една трета спрямо 2019 г.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии