Летището във Варна очаква увеличение на пътниците с 24 % спрямо миналата година

БГ Бизнес
 

Прогнозите са, че до края на декември пасажерите ще достигнат близо 2 млн. души

Ръст от 24 % в броя на пътниците през тази година спрямо миналата очаква летището във Варна, съобщи днес изпълнителният му директор Димитър Костадинов, цитиран от БТА. 

По думите на Костадинов прогнозите са, че до края на декември пасажерите ще достигнат около 1,8 милиона души. Спрямо най-силната за българския туризъм 2019 г. показателите ще бъдат по-слаби с около 20 %. 

За пръв път в историята на летището през тази година нискотарифният трафик надхвърля 50 % от общия, допълни Костадинов. Той уточни, че чартърните програми са около 20 % от трафика, докато в миналото са били около 70 %. За поредна година пътниците от Германия са най-много, очаква се до края на годината да достигнат около 600 000 души, каза още Костадинов. По думите му броят им ще бъде сравним с 2019 г. Директорът на аеропорта допълни, че има ръст и при пътниците от Полша и Австрия.

Костадинов съобщи още, че вече е започнало планирането на зимната програма на аеропорта, като засега потвърдените дестинации са 14, но има шанс да бъде постигнат трафикът от предния сезон, когато  бяха 17. Летището продължава и с изпълнението на инвестиционната си програма. 

Предстои реконструкция на три пътеки за рулиране, както и изграждане на фотоволтаична централа. Междувременно се реализират проекти за подновяване на техника и оборудване. Те са по-скромни и не са толкова видими за пътниците, но са важни за добрата работа на летището и качественото обслужване, обясни Костадинов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст