1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

КНСБ иска 10% по-високи доходи за всички в бюджетната сфера

БГ Бизнес

Това ще компенсира прогнозираната инфлация

КНСБ настоява за ръст на доходите за всички работещи в бюджетната сфера с 10 процента от 1 юли 2023 година, за да се компенсира прогнозираната инфлация до края на годината.

Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че ако за една или за няколко години не се спазват 3 процента бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни.

"Ние при 3% даже, при 2,9 дефицит миналата година, сме на 15,7% ръст на брутния продукт в номинално изражение, което значи, че наистина дефицитът, ако се влага е добре, тоест тези пари, които много наплашват като торбалан нали, че видите ли тук едни милиарди ще се появят като дефицит и ще стане страшно лошо, ако тези пари отиват на вярното място, очевидно те влияят позитивно върху икономиката и увеличават брутния продукт на глава от населението и то доста по-значително и бързо, отколкото при равни други условия"., каза Димитров.

В средата на март Съветът по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз за първи път разгледа идеята за промяна на Маастрихтските фискални правила и се чуха мнения как да изглежда евентуалната промяна за Пакта за стабилност и растеж, отбеляза Димитров. Той призова държавата също да изрази позиция за възможността за фискална свобода на страните, които са били достатъчно дисциплинирани по отношение на фискалното управление на бюджетите.

България е сред отличните в ЕС, подчерта и Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5