Как да намалим сметките за ток в жегите?

БГ Бизнес

Няколко съвета ще ви помогнат да потребявате разумно енергия

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон.
Лятото със своите жеги води до включване на климатици, вентилатори, машини за лед, а това от своя страна носи и големи сметки за ток. През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10%, в сравнение със средното потребление за сезона, поради използването на климатични системи за охлаждане.
Що се отнася до избора на климатик, това е от значение за добрата климатизация и разхода на електроенергия. Уредът трябва да е с подходяща мощност в зависимост от спецификата на ползване и помещението, за което ще се ползва. Пазарът предлага и системи с различни характеристики. Сплит системите са подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение. 
 
Освен ползавен на климатик, което харчи доста енергия, има други варианти, които ни помага да пестим енергия през лятото. Използвайте щори през деня, още по-добре е ако имате добра изолация на прозорците. Двете неща заедно водят до спестяване на 15-20% енергия. 
Когато отсъствате от дома, изключете уредите от електрическите контакти. По този начин може да се намали излишният разход на електроенергия.
Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток /1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия/.

Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия.

 
 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст