1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Цената на газа стремглаво върви надолу

Цената на газа стремглаво върви надолу

Причината е обилното предлагане на втечнен природен газ

Природният газ да поевтинее с 12% през следващия месец - това е предложила "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране. От внесеното в енергийния регулатор заявление става ясно, че през март синьото гориво може да струва малко повече от 62 лева за мегаватчас без таксите и налозите. 

Окончателно решение за цените на газа ще бъде взето на 1 март. 

Предложението за поевтиняване на природния газ идва на фона на понижаване на цените на синьото гориво в Европа към най-ниски нива от юли 2023 г. насам, съобщава БНР.

В четвъртък мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 25 евро за мегаватчас, като вчера и по-рано днес те дори поевтиняха към 24,50 евро/MWh - най-ниско ценово ниво от 17-и юли 2023 г.

Поевтиняването на синьото гориво в Европа е в резултат на обилното предлагане на втечнен природен газ и намалените шансове за студено време в края на зимния сезон. Това от своя страна ще стабилизира нивата на запълняемост на газохранилищата на стария континент, облекчавайки необходимостта от тяхното попълване през лятото преди новия отоплителен сезон.

Към 13-ти февруари запасите в газохранилищата на ЕС възлизат на 66,22%, като в Германия те са на ниво от 71,84%, в Италия - 60,59% и във Франция - 51,60%.

Освен това доставките на норвежки газ за Европа и Великобритания постоянно се увеличават след прекъсванията в съоръженията за природен газ на полуостров Нихамна.

Междувременно Европейската комисия заяви, че решението на президента Джо Байдън за известна пауза относно новите разрешения за износ на втечнен природен газ от САЩ няма да засегне американските доставки за Европа през следващите 2-3 години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии