1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

ЕК съди България заради забавяне на законодателството за ВЕИ

БГ Бизнес

България е трябвало да транспонира директива на ЕС за енергията от ВЕИ до средата на 2021г.

 

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови санкции за това, че не е транспонирала в националното си законодателство Директива на ЕС за енергията от възобновяеми източници, съобщават от ЕК.

Целта на тези правни действия е да се гарантира развитието на енергията от възобновяеми източници в целия ЕС и да се намалят емисиите на парникови газове, енергийната зависимост и високите цени.

Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 30 юни 2021 г. Към днешна дата България и Словакия са единствените две държави членки, които не са уведомили за мерки за транспониране.

През юли 2021 г. Комисията изпрати официални уведомителни писма на двете държави членки,пише в съобщението на ЕК. "През декември 2021 г., след като не получи уведомление за мерки за транспониране, Комисията изпрати мотивирани становища, в които ги призова да уведомят за всички свои мерки за транспониране на директивата", казват от институцията и допълват, че към днешна дата България и Словакия са единствените две държави членки, които не са уведомили за мерки за транспониране.

Поради това Комисията предявява искове пред Съда на Европейския съюз срещу двете държави членки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии