1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Домакинствата остават с регулирани цени на тока до 2026 г.

БГ Бизнес

Целта е да се избегне шоково поскъпване на ел. енергията за битовите абонати

Депутатите от Комисията по енергетика към парламента гласуваха "за" това потребителите да останат на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г. Депутатите са категорични, че това е най-добрият вариант за домакинствата, защото гарантира, че сметките им за ток няма да скочат драстично.

Последното редовно правителство бе поело ангажимент към Брюксел да стартира излизане на българите на свободния пазар за ток от 2023 г. Този ангажимент беше и част от Плана за развитие и устойчивост. Депутатите от енергийната комисия и КЕВР обаче са категорични, че на фона на енергийна криза, това решение би ощетило сериозно българските граждани. 

По време на заседанието на комисията, председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че комисията гласува твърдо "за" това регулираният пазар на ток да е в сила до 2026 г. за българите. Би било неразумно потребителите да излязат на свободния пазар по-рано от тази дата, смята Иванов. Според него основните причина са високите цени на тока и високият процент на енергийно бедни българи. 

"Към момента никой не спира битов потребител да излезе на свободния пазар и след това да се върне на регулирания. Засега имаме тази свобода", коментира председателят на КЕВР.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев сподели, че самият той е опитал да излезе на свободния пазар преди година, но при покачването на цените на електричеството, се е върнал на релугирания пазар, защото е започнал да получава сериозни сметки за ток.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии