1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Министърът на енергетиката: Поскъпването на природния газ е очаквано

"Булгаргаз" поиска увеличение с 27%, а не с предварително заявените близо 40%

 "Булгаргаз" поиска по-малко увеличение на цената на синьото гориво от 1 януари. Вместо първоначално заявеното поскъпване с близо 40%, общественият доставчик заяви цена от 186 лв. за MWh. Това стана ясно по време на заседание на КЕВР.

Въпреки увеличението, цената на природния газ у нас остава една от най-ниските в ЕС, коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му повишаването на цената на газа е очаквано.

Снимка: bTV

"Потреблението и търсенето на горивото се повишава в отоплителния сезон, каза Христов. По думите му от октомври насам нямаме криза в доставките на синьо гориво и получаване нужните ни количества.

„Както знаете през зимния период има повишено търсене и не е неочаквано да има по-високи цени. Това, което допълнително оскъпява в България е скъпият газ, който беше нагнетен в Чирен и който ние използваме в зимния период и влиза в микса“, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов и допълни „Това, което правим е ние се опитваме да говорим максимално добри цени за тези доставки, които сега правим. Второ да доставяме повече газ и да доставяме по-малко отЧирен“.

По-рано днес бе подписано и споразумение между "АЕЦ Козлодуй" и "Фраматом" за свежо ядрено гориво за 6 блок на АЕЦ. Срокът на договора е 10 години, а първата доставка на ядрено гориво се очаква през 2025 г. Сделката е в посока да се постигне диверсификация на ядрената ни енергетика. Припомням, че договор за ядрено гориво бе подписан и с Уестингхаус, само че за 5ти блок на Козлодуй.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии