1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

БДЖ купува ПОС терминали за плащане с карта във влака

БГ Бизнес

Според междиния отчет на дружеството за първото тримесечие на тази година БДЖ е спечелило едва 13,5 млн. лева от продажби на билети

БДЖ ще купува ПОС терминали за плащане с банкова карта във влака. Вече има обявена обществена поръчка, каза Ивайло Георгиев - директор на "Продажби и обслужване" в компанията, цитиран от за "Хоризонт". Промяната се случва на фона на данните за влошено финансово състояние на дружеството. 

Публикуваният междинен отчет на дружеството показва, че за първото тримесечие на тази година БДЖ е спечелило едва 13,5 млн. лева от продажби на билети. Това е с близо 8 млн. лева по-малко, в сравнение с тримесечието от миналата година. Лошите финансови резултати на дружеството са на фона на увеличеното финансиране от страна на държавата, която за първите 3 месеца е дала около 60 млн. лева. 

Снимка: hitachi

Данните на БДЖ показват, че за първите три месеца на тази година са на загуба с 15,2 млн. лева. Около 4,2 млн. лева е била загубата за трите месеца на 2022 година. 

Ивайло Георгиев каза, че в момента текат обществени поръчки, за да може продажбата на билети да бъде повишена:  

"Обществена поръчка за надграждане на системата за билетоиздаване, за доставка на тези мобилни устройства за кондукторите, за разработване на софтуер за билетоиздаващите автомати по гарите". 

Снимка: iStock

Кога обаче всичко ще стане факт, Георгиев не каза. Машините за продажба на билети стоят от години по гарите. Директорът на дирекция "Продажби и обслужване" допълни, че продължава акцията с т. нар. "народни карти за пътуване". 

През Facebook се искат данни за банкови карти, което е измама, каза той. 

"С документи за пътуване ще могат да се снабдяват единствено от офисите на БДЖ или железопътните гари. Продажбите, които предлагаме чрез нашия сайт, са само за билети за еднократно пътуване. Нашите клиенти да бъдат много мнителни при подобни примамливи предложения, които се пускат в пространството". 

БДЖ е сигнализирало за измамата във Facebook и българските власти. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии