1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Банките у нас с рекордни печалби заради растящите лихви

БГ Бизнес

В същото време обаче липсва олихвяване на спестяванията на клиентите

2,7 млрд. лева - такава е печалбата на банковата система в България за първите 9 месеца. Това е с 80.5% повече от отчетената печалба за същия период на миналата година, съобщи БНБ.

Впечатляващата печалба на банките в България тази година се дължи основно на големия ръст на приходите от лихви по раздадените кредити. Лихвите у нас се увеличават плавно, но редовно.

От началото на 2023 г. почти всеки със заем към банка е получил поне веднъж съобщение, че месечната му вноска се повишава с няколко лева заради промяна в лихвата. На фона на кредитния бум през последните години, този лек, и дори незначителен, ръст на лихвите, носи огромни печалби за банките.

В същото време масово банките у нас продължават да държат без никакво олихвяване спестяванията на клиентите си - процес, който продължава вече три  години. Само няколко малки банки започнаха тази година да повишават лихвите на новосключени и подновени депозити. Нивата им обаче са по-скоро символични и не надхвърлят 1% за парите на влог за една година.

Така за деветте месеца на 2023 г. банките у нас са реализирали нетен лихвен доход от 3.6 млрд. лв., който е с 1.3 млрд. лв. по-висок от отчетения за същия период на минала.

Наред с лихвите, банките продължават да трупат приходи от такси и комисиони. За деветте месеца на годината те отчитат 1.110 млрд. лв. нетен доход от такси и комисиони, пише sega.bg. Това е с около 100 млн. лв. повече от миналата година.

Добрите финансови показатели на банковата система се дължат и на по-малко направени разходи за обезценка на евентуални лоши кредити. Към 30 септември тези резерви са 264 млн. лв. при 352 млн. лв. година по-рано. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии