1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

"Активни потребители": 2,8 млн. българи са енергийно бедни

Ако доходът ви на човек от домакинството е под 722лв. - попадате в графа "енергийно бедни"

 

Готова е дефиницията за енергийно бедни и се очаква да бъдат обявени поправки в Закона за енергетиката, където да бъде заложена тя.  

Енергийно бедни ще са всички, чиито доходи остават под линията на бедност, след като платят разходите си за енергия, съобщават от „Активни потребители. По изчисления на комисията за енергийна бедност това са над 2,8 млн. българи с доход под 722 лв. на човек. Взима се под внимание както доходът, така и състоянието на жилището.

Снимка: iStock

Предвижда се още от 2023 година тези домакинства, освен помощ за плащане на енергията, да получат и 100% помощ за повишаване на енергийната ефективност на имота.

Според изследване на агенция „Тренд“ повече от 47% от хората у нас смятат, че са бедни. Числото е близо до статистиката на МС, според която за над 40% от българите изпитват затруднения да покриват сметките си за ток и парно.

Според данни публикувани от „Активни потребители“, средното ниво на доходите у нас е в размер на около ¼ от средните в Европа. За сравнение през 2021г. около 7% от гражданите на ЕС не са имали адекватен достъп до отопление, а за България числото е близо 24%.

Снимка: iStock

Така например разходите на домакинство за енергийни нужди свързани с дома у  нас са средно 15% е сравнение със средноевропейско ниво от 5%. Съгласно социологическо проучване към ноемери 2022г., 62% от българите имат проблеми при плащането на сметки за отопление. А според данните на НСИ към 2021г., повече от 2 млн. и 800 хил. българи са застрашени от енергийна бедност заради ниските им доходи. Така проблемът засяга повече от 40% от населението на България, отчитат още от неправителствената потребителска асоциация.

Според „Активни потребители“, освен дефиниция „Що е то енергийна бедност“ са необходими комплексни мерки, включително на местно ниво. Необходима е и стратегия за подобряване на енергийната ефективност. „Много е важно енергийно бедните да излязат от ролята на консуматори на енергийни помощи, а да станат активна страна в процеса“, казват от „Активни потребители“. За целта обаче информацията трябва да достига до уязвимите потребители.

„Вече е наложително МС да приеме конкретна пътна карта и да администрира следващите стъпки по темата. Това се налага предвид забавянето на работата на експертно ниво както по отношение на въвеждането на понятието „енергийна бедност“ в законодателството, така и по отношение на цялостната визия за необходимите нормативни изменения. В противен случай темата рискува да бъде отложена отново или могат да бъдат предприети действия, които ще блокират съдействието от страна на държавата“, казват още от „Активни потребители“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии