1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Топ 5 най-крадени автомобилни части

Топ 5

Умел крадец може да „разфасова“ колата на основните ѝ части за половин час

 

Тъй като кражбата на цяла кола може да бъде рисковано, крадците често се съсредоточават върху премахването на конкретни части или аксесоари на колата. Това може да бъде по-лесно за изпълнение и много по-изгодно за тях.

Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) на САЩ, умел крадец може да „разфасова“ колата на основните ѝ части за половин час, след което да продаде отделните артикули за от два до четири пъти повече, в зависимост от стойността на автомобила.

Катализатори

Катализаторите преобразуват токсичните газове и замърсители, изхвърлени от двигателя на автомобила през изпускателната система в по-чист материал. Но това не е причината те да бъдат крадени толкова често. Тази част е популярна, защото е лесна за кражба и материалите, от които е направена са: платина, паладий и родий, които са в групата на ценните метали.

Защитете го: Нагъл крадец може да се плъзне под колата ви с ножовка и да се простите с катализатора си за минути. Експертите съветват да заварите метална пластина върху катализатора или да гравирате своя номер върху него, за да го улесните за идентифициране. Други мерки за безопасност, които можете да следвате е да избягвате паркиране на улицата или ако това ви се наложи да спрете близо до друго превозно средство или до стена. Това затруднява достъпа на всеки до долната част на вашия автомобил.

Снимка: iStock

Въздушни възглавници

Според Националното бюро за застрахователни престъпления (NICB) в САЩ всяка година се крадат 50 000 въздушни възглавници на стойност 50 млн. долара. Тази животоспасяваща автомобилна част трябва да бъде сменена, след като е била разгърната при сблъсък или е била открадната. Престъпниците ги продават на доставчици, които ги монтират в превозните средства на нищо неподозиращи собственици, най-често след катастрофа.

Защитете ги: Заключването на волана ще предпази въздушните възглавници и колата ви от кражба. И когато дойде време да закупите резервни въздушни възглавници, уверете се, че купувате само от производителя, сертифицирано предприятие за рециклиране или дилър. Проверете дали опаковката на въздушната възглавница е запечатана, за да знаете, че не е взета незаконно от друга кола. Ако няма пазар за откраднати въздушни възглавници, крадците ще спрат да ги крадат!

Навигацията – новата стереосистема

Стереосистемите за автомобили вече нямат тази привлекателност, която някога имаха за крадците, тъй като нямат паричната стойност, която някога имаха. Днешните автомобили изкушават крадците с много по-сложни и желани опции. Навигационни системи вече са доста по-желани и се продават за повече пари.

Защитете ги: Някои модели се предлагат с подвижна стойка, която можете да откачите и скриете в жабката. За тези автомобили без подвижна стойка е най-добре да паркирате автомобила си в гараж - ако е възможно. Ако се налага да паркирате на улицата, изберете добре осветено място и покрийте предното стъкло.

Гуми и джанти

За разлика от притежаването на GPS или звукова система, гумите и джантите не са нещо, което да имате по избор. Отдавна предпочитани от крадците на автомобили, гумите и джантите се премахват лесно само с няколко инструмента. И са лесни за препродаване.

Защитете ги: Вече се продават ключалки за колелата, които могат да ги защитят. Заключването на гайките ви също ще ви помогне да запазите колелата си там, където им е мястото. И да държите колата си прибрана през нощта в гараж

Снимка: БГНЕС
Акумулатор

Вашият автомобилен акумулатор е единственото нещо под капака, което може да бъде взето лесно и струва нещо на пункта за скрап. Един акумулатор  не струва много и затова крадците обикновено се насочват към няколко коли в района наведнъж.

Защитете го: Можете да сложите ключалки за капак, за да затрудните достъпа на крадците. Освен това паркирайте на оживени, добре осветени места, където всеки, който бърка под капака на колата ви, би събудил подозрение.

Снимка: iStock

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии