1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Какво представляват калниците на колата и защо са важни?

Технологии

Каква е разликата между калник и броня?

 

                                                 Платен материал

Независимо дали сте млад шофьор или пък имате опит в шофирането, отдавна сте разбрали какво удобство е колата. С нея бързо и лесно се придвижвате от точка А до точка Б и не зависите от когото и да е било.

Но като превозно средство има устройство и части, с които е препоръчително да бъдете запознати. В тази статия ще обърнем внимание на едни конкретни компоненти и ще се опитаме да обясним какво представляват и защо са важни. Представяме ви така наречените калници.

Какво представляват калниците?

Калниците представляват панел, който стои отстрани на автомобила, над колелата. Компонентът се простира от предната броня на автомобила до вратата.

Всяка кола има различни видове, като те могат да бъдат направени от различни материали. Най-често това са пластмаса, метал, фибростъкло и гума. От техническа гледна точка всяка една кола притежава 4 на брой калника, като всеки един от тях е разположен върху четирите колела.

Основната задача на калниците е да предпазят гумите и спирачната система на превозното средство от повреди, кал, вода, мръсотия и други външни замърсявания. Те служат и за да се предотврати изхвърлянето на отпадъци като прахови частици и течности, когато гумите се въртят. Така те предоставят максимална безопасност и удобство, както за шофьора, така и за останалите участници в пътното движение.

Защо калниците са важни за вашия автомобил?

Ако все още се чудите дали калниците са важни, ние ви потвърждаваме, че те имат изключително важна роля в устройството на вашия автомобил. Както споделихме по-горе в статията, тяхната основна цел е да предпазят превозното средство от повреди, заради камъчета, кал, пясък и други подобни препятствия на пътя .

Когато сте в движение, колелата на превозното средство се въртят изключително бързо. В този случай, ако има камъчета и други замърсявания, това може да доведе до повреда на друга важна част от колата като броня, колела, гуми и други.

Накратко, калниците предпазват от замърсяване на автомобила, от повреда и спукване на предното стъкло или това на друг автомобил, от изпръскване на други пешеходци, както и предпазва колата от надраскване.

Освен това, калниците служат за подобряване на аеродинамиката на автомобила, което прави возенето максимално гладко. И не на последно място те служат и като детайл от екстериора на превозното средство, правейки го да изглежда по-стилно.

Има ли разлика между калник и броня?

По-неопитните шофьори, които тепърва се запознават с автомобилното устройство, могат несъзнателно да объркат калника с бронята или да не направят разлика. Всъщност има значителна разлика между тези два компонента, като всеки от тях притежава различно предназначение.

От една страна бронята е монтирана на задната и предната част на автомобила. Тя служи да поеме удара в случай, че настъпи инцидент с друг автомобил или има сблъсък с мантинела или друг предмет на пътя.

В миналото броните са били отделни рамки, изработени от гума. Днес те представляват метални рамки, които са прикрепени към каросерията на автомобила.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии